EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уникални български храни в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникални български храни в Брюксел

mail09:01 | 09.09.2016прегледи 777 коментарикоментари 0


 След големия интерес в България към кампанията на евродепутата Момчил Неков „Да защитим българския вкус“, в Брюксел представянето на уникални български продукти също предизвика голям интерес. Стотици присъстваха на представянето, като сред тях бяха и много българи, живеещи в европейската столица. Допълнителна атракция беше и фолклорното изпълнение на певческата група към НЧ „Л. Каравелов - 1897” от с. Куртово Конаре, община Стамболийски, което завърши с традиционни хора.

Целта на кампанията, инициирана от Неков, е да популяризира най-доброто от идентифицираните продукти от т.нар. „българските столици на вкуса“ в Брюксел. На събитието бяха презентирани над 10 продукта - розов домат и капия от Куртово Конаре, месо от Източнобалканска свиня, Еленски бут, Странджански чай, зелено сирене от Черни Вит, Реселешки воден лук, Навпавок от Разлог, био сирене от местна българска калоферска коза, Габровски пестил, дегустация на вино от гъмза от региона на Сухиндол. Представена беше и концепцията „Селски мол“ от Габрово, целяща стимулиране на предприемачество в селските райони. „Радвам се, че на празника на Съединението на България Брюксел стана „столица на българския вкус и култура“ заяви българският евродепутат.

За първи път бяха представени толкова много традиционни и уникални продукти и храни от България. Събитието бе уважено и от български и чуждестранни евродепутати.

Кампанията по защитата на уникалните български продукти, както и представянето на продуктите се осъществява в партньорство със Слоу Фуд България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg