EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уникални БГ храни в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникални БГ храни в Брюксел

mail16:50 | 07.10.2011прегледи 552 коментарикоментари 0


На 11 октомври в сградата на Комитета на Регионите в Брюксел ще се състои традиционния Официален прием в рамките на Дните на Отворените врати. Приемът се организира от Комитета на Регионите в партньорство с Евро-Ток Интернационал и има за цел да предостави уникална възможност на гостите за разходка из кулинарното многообразие на европейските Региони.
Българското участие ще протече под патронажа на г-жа Кристалина Георгиева.
Български Евро-Ток Шеф готвачи, сред които Жоро Иванов, Ради Стамболов, Георги Георгиев, Таня Правчанова, Валери Нешов и Борислав Паунов, ще приготвят традиционни български ястия и ще представят типични за страната ни автентични продукти.
Приемът се посещава от членовете на Комитета на регионите, членовете на Европейския парламент, Европейската комисия, посланици, представители на бизнеса и на финансовите институции, както и на партньорите от регионалните офиси в Брюксел.
Част от продуктите, които ще могат да дегустират високопоставените гости на българския щанд са:
- Крокмач от село Ракита област Плевен - продукт, произведен от подбрано овче мляко от порода овце Черно-глава плевенска;
- Биволски суджук, биволско сирене, биволска пастърма и биволско кисело мляко – продукти, произведени в района на парк Русенски Лом гр.Русе
от биволи от породата Българска Мура;
- Овче кисело мляко и овче сирене – продукти, произведени в природен парк Българка гр. Габрово на 1570 м. надморска височина от породата овце Средно-старопланинска /порода от защитен вид/;
- Бито сирене от Родопите – продукт, произведен от краве мляко от породата Дребно родопско говедо;
- Зелено сирене от централен балкан –продукт, произведен от овче или козе мляко, като породата овце са Каракачанка или Тетевенска. Пасищата, където пасат животните са на 1470 м надморска височина между Тетевенския и Троянския балкан в Национален Парк централен балкан.
Сред останалите презентирани продукти ще бъдат традиционни български вина, сок и вино от биологично отгледан плод Арония, лютеница, мед, кашкавал, натурална трапезна вода и др.
България е единствената страна членка на Евро-Ток Интернационал и една от малкото европейски страни, в която липсва кулинарно райониране. За щастие в страната ни все още са запазени уникални, приготвяни от поколения продукти и ястия. Това е една отлична предпоставка за развитие на успешен туристически продукт със кулинарен фокус.
За България да участва в подобно събитие е голяма чест. Българското участие на Евро-Ток България е активно подкрепено от Министерството на земеделието и храните, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Държавният културен институт към Министъра на Външните работи, Президента на Република България и от много корпоративни партньори, сред които Крокмач ЕООД, Дерони ООД, ЗЕТ-1, Балкански Млечни продукти, Маджаров ЕАД, София – 5, Бургозоне ЕООД, „Ковекс-2” ЕООД, „Арониада Агро” ЕООД, както и от правозащитните организации Световен фонд за защита на дивата природа, Българско дружество за защита на птиците, Природен парк Българка, Национален парк Централен Балкан и много други.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048