EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Уникален археологически парк в Сандански

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникален археологически парк в Сандански

mail15:07 | 25.04.2016прегледи 836 коментарикоментари 0


Сандански, Емил Михайлов, БТА
Уникалният археологически парк в гр. Сандански е привлекателна туристическа атракция в резултат на проекта "Сандански - зората на ранното християнство". Изграден е с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г.", припомни пред репортер на БТА директорът на Археологическия музей Владимир Петков.
След откриването му паркът и обновената музейна експозиция се посещават от значително повече от предишни години туристи. Идват организирани групи и ученици, голям е броят на чужденците. 
В същото време продължават редовните занимания на детската археологическа школа в гр. Сандански - децата подреждат мозайки, рисуват керамика. 
Посетителите могат да се потопят в невероятната атмосфера и история на раннохристиянския комплекс, да видят изключителни находки, които са запазени и реставрирани, да се запознаят с помощта на гид с целия пъстроцветен и богат раннохристиянски ансамбъл, обясни Владимир Петков. 
Ансамбълът включва Епископската базилика, раннохристиянския комплекс и базиликата на епископ Йоан, както и част от античния град, който е бил разположен под днешния град Сандански. Те се определят от експертите като едни от най-големите и най-интересни археологически обекти с национално значение. 
Археологическият парк е разположен в центъра на курортния град край Археологическия музей, който също е с нова визия и обновена експозиция. Забележителна по думите на Владимир Петков е музейната колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика, керамика. Сред експонатите е и откритата по време на работата по проекта от археолозите изключително рядка и ценна находка - раннохристиянски кръст от 5-6 век. С него са се водили литийни шествия начело с епископа, разказа директорът на музея. Посетителите могат да видят и почти изцяло запазената раннохристиянска кръщелня, където се обмисля идеята да се извършват кръщенета и днес. 
Интересът към парка с целия раннохристиянски ансамбъл и към музея ни се оправда, защото представят интересни археологически обекти с национално значение, а известно е, че археологическото наследство в община Сандански е сред най-богатите и разнообразни в България, коментира Владимир Петков. 
Епископският комплекс с базиликата, баптистерия и мартирия и със своя план, архитектура, стенописи и мозайки е уникален за територията на страната паметник на културно-историческото наследство. Директорът на музея се надява с нови проекти с европейско финансиране да продължи работата за популяризиране на богатото културно-историческо наследство на района.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg