EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгарците се прехвърлят към държавна пенсионна система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгарците се прехвърлят към държавна пенсионна система

mail11:30 | 02.02.2011прегледи 657 коментарикоментари 0


Повечето унгарци решиха да се прехвърлят към новата държавна пенсионна система, от която правителството има право да тегли милиарди долари, за да балансира бюджета си и да изплаща националния дълг на страната, предаде ДПА.
Пенсионните вноски на близо 3 милиона работещи и пенсионери ще бъдат прехвърлени от частни фондове в новия държавен фонд, заяви комисарят по пенсионното осигуряване Габриела Шелмеси. Тя окачестви реформата като "голям успех".Едва малка част от унгарците - около 102 000 души - са
избрали да останат в частните пенсионни фондове, които преди това бяха обявени за задължителни от държавата, определяща ги като "втори стълб" на пенсионната система. Притежателите на пенсионно-осигурителни сметки трябваше да решат до вчера дали да останат в частен фонд или да се прехвърлят към държавния пенсионен фонд. Оставащите към частни пенсионни фондове рискуват да получат по-малки пенсии, ако загубят вноските от страна на работодателя, които в момента са 24 процента от брутната заплата. Унгарският парламент прие в средата на декември нов закон, премахващ смесената пенсионна система, въведена през 1998 година, предизвиквайки гнева на частните пенсионни фондове, чието бъдеще е поставено под въпрос.От 1998 година 8 процента от заплатите се внасяха в частни пенсионни фондове, които бяха част от националната пенсионна система. Общо средствата в унгарските пенсионни фондове към момента са 3 трилиона форинта (11 милиарда евро), уточнява Франс прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg