EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария:Големият бизнес атакува

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария:Големият бизнес атакува

mail15:45 | 05.03.2013прегледи 693 коментарикоментари 0


Унгарският министър на икономиката Дьорд Матолчи обвини банките и мултинационалните компании, че атакуват правителството с "всички възможни средства" ден преди да бъде избран, както се очаква, за нов управител на централната банка на страната, предаде Ройтерс.
В статия в седмичника "Хети валас" Матолчи отбелязва, че Унгария е успяла да намали бюджетния си дефицит, като е използвала специален "унгарски модел", избягвайки строгите икономии, наложени на други държави.

Матолчи посочва, че инструментите, използвани от Будапеща, включително банковия данък, данъците за енергийните компании, данъка за телекомуникационните оператори, реформата на частната пенсионна система и данъка върху финансовите трансакции, са срещнали съпротивата на силни лобистки групи.
"Сред тях големите бизнес групи в ЕС - банки и мултинационални компании - оказват натиск на правителството с всички възможни средства", допълва той. "Това стои зад нападките в медиите, процедурите за нарушение в ЕС, (рейтинговите) понижения, спекулациите на финансовия пазар и политическите атаки", посочва министърът.
Очаква се утре унгарският премиер Виктор Орбан да посочи кандидата си за шеф на централната банка и е много вероятно това да бъде Матолчи, когото Орбан нарича "своята дясна ръка". Орбан се стреми към разхлабване на паричната политика, за да съживи засегнатата от рецесия икономика.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg