EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария: Спад на промишленото производство за пети месец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария: Спад на промишленото производство за пети месец

mail13:30 | 11.07.2023прегледи 588 коментарикоментари 0


Промишленото производство в Унгария е отбелязало спад през май, за пети пореден месец, сочат предварителните официални статистически данни, цитирани от ДПА.

И продажбите на дребно в страната продължават да спадат през май, сочат други официални данни, огласени в Будапеща. Обемът им рязко намалява на годишна основа с -12,3 на сто, след като през април беше отчетен срив от -12,7 на сто. Продажбите на дребно в Унгария постоянно намаляват от януари насам.

Най-голям годишен спад е регистриран при продажбите на дребно на автомобилни горива (-25,9 на сто) и при стоките за широка употреба (-10,9).

Обемът на промишлената продукция в Унгария се свива с -4,6 на сто на годишна основа, коригиран на база на броя на работните дни. Темпът на свиване на промишленото производство се забавя в сравнение с април (-5,8 на сто).

Най-сериозен спад е отчетен при производството на компютри, на друг вид електроника, на оптични уреди, както и на хранителни продукти, безалкохолни напитки и тютюневи изделия. 

На месечна основа промишленото производство в Унгария се увеличава с +1,6 на сто през май, след като през април беше отчетен месечен спад от -2,5 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg