EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария се отказа да купува летище Будапеща

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария се отказа да купува летище Будапеща

mail13:30 | 20.12.2021прегледи 620 коментарикоментари 0


Правителството на Унгария неочаквано отложи плановете си за закупуването на летището на Будапеща, предаде Ройтерс, като цитира унгарския премиер Виктор Орбан.

Причината за отлагането на намерението за покупка е високата инфлация и нестабилността на глобалните финансови пазари, поясни Орбан. Той подчерта, че страната трябва да внимава с бюджетния дефицит и добави, че според него не е разумно да се сключва сделка за летището преди изборите, които ще бъдат през пролетта догодина. Консорциум, оглавяван от унгарското правителство, представи ревизирана необвързваща оферта за закупуване на летището миналия месец.

Сега 55,44 процента от акциите на летището се държат от компанията АвиАлианс. Тя е собственост на канадския Борд за пенсионни инвестиции в обществения сектор. Според унгарски медии унгарската държава е предложила на компанията 4,44 милиарда евро за закупуване на летището.

Орбан увеличи правителствените разходи преди изборите, като намалява данъците, увеличава пенсиите и прие 20-процентно повишаване на минималната заплата. Правителството прогнозира бюджетен дефицит от 7,5 процента от БВП за настоящата година. Управителят на Централната банка призова за намаляване на разходите и се противопостави на плановете за закупуване на летището, защото това представлява сериозен финансов риск.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg