EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Унгария получава нова модификация руско ЯГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария получава нова модификация руско ЯГ

mail08:45 | 20.10.2020прегледи 767 коментарикоментари 0


Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, завърши проект за разработване и обосновка на нова модификация ядрено гориво за реакторите ВВЕР-440 на унгарската АЕЦ „Пакш“. На възложителя - MVM Paks Ltd., бе предаден пълен пакет документи за лицензиране на новото гориво в националния ядрен регулатор на страната.

Първата партида модифицирано ядрено гориво от второ поколение за ВВЕР-440 ще бъде доставена на АЕЦ „Пакш“ тази година. То ще позволи да се оптимизира водно-урановото съотношение в активната зона на реактора, ще повиши ефективността на използване на горивото и ще подобри икономическите характеристики на експлоатация на енергоблоковете.

В проекта по разработване и обосновка на новото гориво участваха специалисти от ОКБ „Гидропресс“ (част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“), Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Акад. Бочвар“, Машиностроителния завод в град Електростал и Курчатовския институт. На площадката на „Гидропресс“ топлоотделящите сборки и работните касети от новата модификация преминаха комплекс от хидравлични, ресурсни и вибрационни тестове.

Договорът между ТВЕЛ и унгарската MVM Paks Ltd. за реализиране на инженеринговия проект за разработване, обосновка и внедряване на ново гориво, бе подписан в края на 2017 година.

Внедряването на нова модификация гориво в четирите енергоблока на АЕЦ „Пакш“ ще позволи на възложителя постепенно да намали горивния компонент в разходите за производство на електроенергия и да получи осезаем икономически ефект. АЕЦ „Пакш“ изработва близо половината от електроенергията на Унгария и за нас, като производители на ядрено гориво, е въпрос на професионална гордост да осигурим за унгарската атомна енергетика надеждни доставки не само на качествена, но и на икономически изгодна продукция“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg