EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария поема председателството на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария поема председателството на ЕС

mail10:41 | 06.01.2011прегледи 320 коментарикоментари 0


В парламента на Унгария тази вечер ще се състои официална церемония, на която белгийският премиер Ив Льотерм ще предаде на унгарския си колега Виктор Орбан председателството на Европейския съюз, което започна на първи януари и бе помрачено от силните критики относно приетия закон за медиите в Унгария.
Същевременно правителството на премиера Орбан не изключи възможността да промени някои елементи от спорния закон, ако Европейската комисия поиска това.
Рано е да се каже дали унгарските власти ще променят закона за медиите. Нека изчакаме коментарите на Европейската комисия и тогава ще решим как да се справим със ситуацията, ако е необходимо, заяви външният министър Янош Мартони на срещата с чуждите журналисти в Будапеща, предаде БНР. Поводът за нея бе започналото на 1 януари унгарско 6-месечно ротационно председателство на Европейския съюз.
Европейската комисия, която следи за спазването на европейските договори, изрази съмнения към текста на закона и конкретно към политическата независимост на новия орган, който ще отговаря за медиите. Всички негови членове са близки или принадлежат към дясната партия Фидес на министър-председателя Виктор Орбан.
Янош Мартони нарече прекалени някои коментари, изказани за закона в Европа. Не бих казал, че те улесняват нашата работа като председател на ЕС, допълни той. Особено критично реагираха Германия и Франция. Париж поиска в закона да бъдат внесени промени.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161