EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария ограничава визите за временна заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария ограничава визите за временна заетост

mail13:25 | 23.01.2024прегледи 577 коментарикоментари 0


Унгария ще ограничи броя на визите за работници на временна заетост от страни извън ЕС и ще забрани наемането им за определени професии, за да защити местните работни места. Това заяви министерството на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Правителството на премиера Виктор Орбан ще издава максимум 65 000 визи за работници на временна заетост от страни извън ЕС, съобщи ведомството в комюнике.

Миналата година са били издадени 39 000 визи за работници на временна заетост, което е под заложения в предишен указ максимум, обяви икономическото министерство 

На фона на предстоящите местни и европейски избори през 2024 г. Орбан е поставен под натиск да съживи икономическия растеж след породения от инфлацията спад през 2023 г. Твърдата му позиция относно емигрантите му помогна да спечели подкрепа на предходните избори.

Правителството на Орбан изготви също и списък с около 300 работни позиции, които не могат да бъдат заемани от хора извън ЕС, сред които са работниците на лозята и в овощните градини, фотографи, юридически съветници, работници, поправящи покривите и занимаващи се с поддръжка на асансьори. 

"Правителството ще защитава унгарските семейства и работни места, което означава, че по закон, могат да бъдат наемани чуждестранни работници, само ако няма унгарци, които да запълнят позициите",  се посочва в комюникето.

Нивото на безработицата в Унгария за периода септември - ноември е било 4, 3 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg