EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария: ЕК отпуска 10 млрд. евро от спрените фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария: ЕК отпуска 10 млрд. евро от спрените фондове

mail13:03 | 15.12.2023прегледи 1721 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че Унгария е предприела необходимите стъпки за върховенството на закона, за да получи достъп до 10,2 милиарда евро от фондовете на ЕС. Тези средства са част от сумите, блокирани от комисията по-рано заради недостатъци в унгарското законодателство.

Една от причините средствата да бъдат спрени първоначално бе свързана с независимостта на съдиите, като впоследствие Будапеща предприе нужните стъпки, се пояснява в съобщението на комисията. Допълва се, че ЕК ще следи спазването на европейските изисквания и по всяко време може да преразгледа днешното решение.

Комисията отбелязва, че втората причина за спирането на средствата бяха пропуски в областите на обществените поръчки, работата на прокуратурата, случаите на конфликт на интереси, борбата с корупцията. По тези въпроси не се отчита напредък и достъпът на Будапеща до още 6,3 млрд. евро остава замразен. Унгария засега няма да получи възможност да ползва общо 21 милиарда евро от ЕС.

Съобщението на комисията идва в навечерието на последното за годината заседание на Европейския съвет. Утре и вдругиден държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се очаква да вземат решения, свързани с разширяването и подкрепата за Украйна. ЕК предлага бюджетът на ЕС да бъде повишен заради нуждите на Киев, както и да се пристъпи към присъединителни преговори с Украйна. По тези два въпроса все още няма единодушие заради съпротивата на Унгария.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg