EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария договори достаки на турски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария договори достаки на турски газ

mail16:08 | 23.08.2023прегледи 511 коментарикоментари 0


Унгарският енергиен конгломерат MVM е договорил да купи около 300 млн. куб метра природен газ от турския енергиен конгломерат "Боташ" (BOTAS), предаде Ройтерс. 

"Това стратегическо споразумение е част от всеобхватната инициатива на правителството за стимулиране на националната енергийна самодостатъчност", каза унгарският правителствен говорител Золтан Ковач в социалната платформа X, известна по-рано като Twitter. 
   
"Това решение има за цел да засили енергийната сигурност и да стабилизира цените на газа предвид международната енергийна криза, предизвикана от конфликти и санкции", допълни той. 

Сделката бе договорена по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Унгария, а подробностите се очаква да бъдат разрабтени окончателно до края на годината, уточни Ковач. 
  
В изявление на "Боташ" сделката се определя като "основополагащо споразумение", бележещо първия път, когато Турция договаря износ на газ за несъседна страна, което има и потенциала да засили европейската енергийна сигурност. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg