EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария взима кредит от МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария взима кредит от МВФ

mail16:30 | 27.04.2012прегледи 460 коментарикоментари 0


Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че страната му иска бързи преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за кредит, съобщи АФП. Изявлението е в резултат на обявената вчера готовност на МВФ да осигури кредит на Унгария при определени условия.
"Правителството е на мнение, че страната се нуждае преди всичко от подсигуровка, защото може сама да се финансира на пазарите", посочи за пореден път Орбан.Той отхвърли идеята, изказана от интервюиращия го журналист,според която МВФ е готов да даде заем на Унгария, само за да може да влияе върху икономическата политика на страната."Това е недоброжелателна спекулация. МВФ е наш приятел", заяви Орбан.
Според унгарския министър, отговарящ за преговорите с МВФ и ЕС, Томаш Фелеги страната би могла да получи превантивна кредитна линия от МВФ.Вчера МВФ изрази готовност да започне преговори с Унгария, но при условие, че тя вземе мерки, гарантиращи независимостта на централната банка.След месеци на напрежение между Брюксел и Будапеща Европейската комисия в сряда също даде зелена светлина за началото на консултации по кредитна линия на стойност от 15 до 20 милиарда евро.В края на ноември 2011 година след повишение на лихвите по унгарските държавни облигации и срива на курса на националната валута на страната - форинта - Унгария поиска заем от МВФ и ЕС, но дискусиите бяха прекъснати, след като Будапеща прие реформа на централната банка, която според двете институции би могла да доведе до посегателство срещу независимостта й, припомня АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg