EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария в еврозоната след 20 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария в еврозоната след 20 години

mail15:30 | 03.09.2012прегледи 360 коментарикоментари 0


Унгария трябва да отложи влизането си в еврозоната с още около 20 години и да укрепи икономиката си по свой начин, отбелязва днес в статия унгарският министър на икономиката Дьорд Матолчи, цитиран от Ройтерс.
Очаква се най-задлъжнялата централноевропейска страна да възобнови преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС за финансово споразумение следващия месец. В момента Унгария покрива само един от критериите за влизане в еврозоната и подобно на други страни от Източна Европа отложи амбициите си за присъединяване към валутния съюз. Напоследък Будапеща посочва 2020 година като целева за евентуално влизане в еврозоната. "Еврозоната е изправена пред продължителна финансова и икономическа криза, тъй като сграбчи прекалено много и се прицелва твърде нависоко", посочи Матолчи в рубриката си в седмичника "Хети Валас". Министърът е архитект на икономическата програма, която разстрои представители на пенсионния и банковия сектор и предизвика протести от чужбина.
"Унгарската политика може да следва многоетапна стратегия, която укрепва икономиката без еврото през следващите военни десетилетия и да влезе в еврозоната след ново мирно споразумение", отбелязва Матолчи.
Източноевропейските страни, които се присъединиха към ЕС, поеха ангажимент да влязат в еврозоната, но не са задължени да посочват точна дата. Полша и Чехия отложиха подобни амбиции. Естония и Словакия се присъединиха, а Литва и Латвия може да се опитат да се присъединят към еврозоната, ако дълговата криза утихне. Вълненията в еврозоната поставиха и въпроса дали валутният съюз би приел с готовност която и да е по-голяма икономика от региона, отбелязва Ройтерс.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg