EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Укрепват вековни дървета в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Укрепват вековни дървета в София

mail17:30 | 19.11.2014прегледи 1504 коментарикоментари 0


В момента се извършва ремонт на градината зад Националната художествена галерия като се изгражда поливна система, ново осветление. Предстои преасфалтиране на алейната мрежа, съобщава пресцентърът на Столична община.
Градината има прекрасни дървета, но за съжаление, много от тях са доста възрастни и се налага да бъде извършена подмяна на някои от тях. Някои от дърветата укрепихме, с цел да продължим техния живот, но има такива, за които, за съжаление, няма да могат да бъдат спасени, каза Ралица Маджарова, директор на дирекция „Зелена система” към Столична община.
Взеха се мерки за укрепване на вековни дървета на територията на градината, като възстановяване на кухини и хралупи, въз основа на обследване на състоянието на растителността, изготвено от специалисти на Лесозащитна станция – София към Министерство на земеделието и горите – Изпълнителна агенция по горите. Всички дейности са предварително съгласувани с Национален институт за недвижимо културно наследство при Министерство на културата и Регионалната инспекция по околната среда и водите – София, към Министерство на околната среда и водите.

Столична община възложи и допълнително обследване и диагностика на дървесната растителност с резистограф, за обследване на стволовете и локализиране на кореновата система на дърветата.
Оказа се, че част от дървета е наложително да бъдат подменени. На тяхно място ще бъдат засадени други от същия вид, за да запазим изцяло характера и облика на градината, посочи също Маджарова.
Едно от дърветата, беше в регистъра на вековните дървета и в момента се провежда процедура, обявена в Държавен вестник, да бъде извадено. Намеренията ни за него са да запазим ствола и доколкото е възможно може би да направим някакъв тип скулптура, така че да остане като символ в градината, посочи също Райна Маджарова.

 


Тагове: София, НХГ, дървета
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg