EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна:Избори след кръвопролитието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна:Избори след кръвопролитието

mail13:40 | 21.02.2014прегледи 1864 коментарикоментари 0


Тук може да се следи на живо ситуацията в и около Украйна. Както и анализ на EconomyNews.bg   Ще се разпадне ли Украйна на две държави?

21 февруари

13.39 часа Украинският президент Виктор Янукович обяви предсрочни президентски избори и връщане на Конституцията от 2004 г. Това се посочва в изявление, публикувано на сайта на президента, предаде ИТАР-ТАСС. "Заявявам, че ще има предсрочни президентски избори. Също така ще инициирам връщането на Конституцията от 2004 г. , ограничаваща правомощията на президента в полза на една парламентарна република", се казва в изявлението. Янукович заявява още, че това са стъпките, които трябва да се направят, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващи жертви.

По- късно Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумение за излизане от кризата. Споразумението предвижда големи отстъпки към опозицията, включително предсрочни президентски избори, сформиране на коалиционно правителство и конституционна реформа.

11.20 часа. Върховната Рада на Украйна прие постановление, което забранява провеждането на антитерористични операции, предаде РИА Новости. „Върховната Рада реши да забрани антитерористичната операция, решението за която бе обявено от службата за сигурност на Украйна и антитерористичния център на Украйна на 19 февруари на цялата територия на Украйна или в отделни нейни местности”, гласи текстът на споразумението, публикуван на сайта на парламента.
Освен това постановлението забранява използването на въоръжените сили на Украйна за участие в антитерористични операции и се разпорежда МВР на Украйна

Украинският парламент провежда пленарно заседание, на което се гласува постановление за конституционна реформа, предвиждаща ограничаване на пълномощията на президента в полза на парламента. 

10.11 часа. Проектът на споразумението за разрешаване на кризата в Украйна предвижда ограничаване на пълномощията на президента Виктор Янукович чрез връщането на конституцията от 2004 година, което ще се случи в близките 48 часа. Това съобщиха източници на „Украинская правда”. Споразумението предвижда още формиране на коалиционно правителство в рамките на 10 дни.
По информация на източниците, Янукович се е съгласил също на провеждане на предсрочни президентски избори през декември 2014 г.

8.30 часа. Преговорите на европейски дипломати с украинския президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията в Киев са прекъснати. Това съобщава агенция Reuters, позовавайки се на европейски източник. Преговорите са продължили цяла нощ и са били много трудни, отбеляза източникът. Те ще се възобновят по-късно през деня след почивка от няколко часа. В украинската столица министрите на външните работи на Франция, Германия и на Полша Лоран Фабиюс, Франк Валтер Щайнмайер и Радослав Сикорский се срещнаха с представители на властите и опозицията в Украйна.
Основната цел на срещата е достигането на споразумение за прекратяване на насилието в страната и разрешаване на политическата криза.

6.25 часа Заместник-началникът на украинския Генерален щаб Юрий Думанский подаде оставка, предаде РИА Новости. Думанский заяви, че не е съгласен с въвличането на военните в конфликта, който разтърсва страната.„Това може да доведе до смъртта както на военнослужещи, така и на мирни граждани, което е недопустимо. Това е моята собствена позиция като гражданин и като ръководител, който отговаря за своите подчинени. Затова излизам в оставка”, заяви Думанский.
20 февруари Към 22.30 часа
Президентът на Украйна Виктор Янукович е изразил пред тримата европейски министри в Киев готовност за провеждането на предсрочни избори още през настоящата година, съобщи полският премиер Доналд Туск. Външните министри на Германия, Франция и Полша преговарят в украинската столица по план за излизане от кризата в страната. Той предвижда преходно правителство, конституционна реформа, президентски и парламентарни избори.

Към 19.30 часа. Над 60 демонстранти са били убити днес от огнестрелно оръжие в центъра на Киев, заявиха медицинските лица, които се грижат за участниците в антиправителственото движение. „Над 60 демонстранти са загинали – всички от огнестрелни рани”, се казва в изявлението. Според властите жертвите сред силите за сигурност са трима души, а около 50 полицаи са пострадали
Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщава, че протестиращи са пленили почти 70 военнослужещи от вътрешните войски. „Към момента остава неизвестна съдбата на почти 70 военнослужещи от вътрешните войски, който са пленени от екстремисти”, заяви ведомството. От министерството отбелязват, че за освобождаването на своите колеги силите на реда имат право да използват всички разрешени от закона средства, включително бойно оръжие. От МВР на Украйна поясняват, че става дума за 67 пленени военнослужещи.
В четвъртък украинските полицаи в Киев са използвали огнестрелни оръжия при „легитимна самоотбрана”, след като неизвестни нападатели са стреляли по силите на реда, съобщи още вътрешното министерство. „С цел защита на живота на полицаите бе решено силите на реда да бъдат отведени към по-безопасни позиции и да им бъде разрешено да ползват оръжие за легитимна защита (…) Полицаите имат правото на използват огнестрелни оръжия”, обясни пресслужбата на ведомството
В същото време преговорите между външните министри на Германия, Франция и Полша с украинския президент не дадоха резултат, затова тримата остават в Киев, докато техните колеги се събират за спешни разговори в Брюксел. Дипломати заявиха, че тримата министри, чийто доклад за събитията в Киев е очакван от техните 24 колеги, ще комуникират с тях по телефона или чрез видео връзка.
Междувременно, президентът на Русия Владимир Путин е разговарял по телефона с президента на Украйна Виктор Янукович, съобщи говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков. „По инициатива на украинската страна се състоя телефонен разговор на президента Путин с президента Янукович, по време на който президентът на Украйна предложи на руския държавен лидер да изпрати в Киев руски представител за участие в преговорния процес с опозицията в качеството на посредник”, каза Песков. Той допълни, че Путин е взел решение да натовари с тази мисия пълномощника по правата на човека Владимир Лукин.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел също проведе днес телефонен разговор с президента на Украйна Виктор Янукович. Тя му е предложила посредничеството на Германия и ЕС в преговорите с опозицията. „Канцлерът на Германия заяви готовността на ЕС, Берлин и други партньори да подкрепят преговори на правителството с опозицията. Тя настоятелно призова украинския президент да приеме това предложение. Всяко забавяне във времето само ще задълбочава конфликта и крие сериозен риск”, подчерта говорителят на Меркел.
 19.36 часа. Според CNN  броят на убитите през днешния ден е 100 души, а стотици са ранените.

Към 12.30 часа. Украинската Върховна рада и правителството в Киев обявиха евакуация. Депутати и служители напускат сградата на Парламента, предаде Интерфакс. Парламентарната пресслужба съобщи, че днес и утре няма да има пленарни заседания. Демонстранти са в близост до сградата, а охраняващите я са се оттеглили в близкия Мариински парк и към метростанция "Арсеналская". Бойци от силите за сигурност твърдят, че нападателите разполагат с огнестрелни оръжия и бойни патрони. В сградата на правителството в Киев също е започнала евакуация след съобщения, че демонстранти са проникнали в нея, предаде ДПА.

На всички служители е наредено да напуснат сградата, каза правителствен източник, цитиран от "Интерфакс-Украйна". ИТАР-ТАСС също предаде, че има заповед всички служители да напуснат сградата на министерския съвет на улица "Михайло Грушевский". Най-малко 17 демонстранти са убити днес в Киев, съобщават кореспонденти на Франс прес. Един журналист е видял на площад "Независимост" десет трупа, лежащи на земята пред хотел "Козацки". Друг журналист преброил други седем тела във фоайето на хотел "Украйна" от другата страна на площада. Ройтерс съобщава за 15 тела, покрити с одеяла, на площада или близо до него. Фоторепортерът на агенцията Василий Федосенко първоначално видял шест тела в северозападния край на площада, а после още четири 100 метра по-нататък, на отсрещната страна на площада. По-късно фоторепортерът преброил пет трупа, лежащи пред хотел "Украйна". Опозицията в Украйна се договори с президента Виктор Янукович за примирие. Това беше съобщено след продължилите до късно снощи преговори на опозиционните лидери с държавния глава.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова днес радикално настроените демонстранти в Киев да не прибягват до насилствени действия, предаде ИТАР-ТАСС. "Демонстрантите трябва да запазят мирния характер на протестите", подчерта Барозу. Посланиците в Киев на държавите от ЕС и на САЩ призоваха страните в конфликта да поставят на първо място живота на хората, предаде ИТАР-ТАСС. Руският външен министър Сергей Лавров нарече действията на ЕС по украинския въпрос "шантаж". Той призова Запада и опозицията в Украйна да се разграничат от радикалите и да подкрепят думите си с дела. Лавров окачестви въвеждането на санкции от страна на САЩ срещу Украйна "проява на двоен стандарт", който насърчава онези, които предизвикват сблъсъците в страната. Дипломат номер едно на Русия подчерта, че санкциите само ще влошат положението.

Опозицията в Украйна се затруднява да контролира протестиращите, призна Арсений Яценюк, лидер на опозиционната партия "Баткившчина" на срещата с външните министри на Франция, Германия и Полша в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Тримата европейски дипломати обсъждат с правителството и опозицията в Украйна възможните изходи от кризата, преди следобед в Брюксел да се се присъединят към извънредна среща с останалите им колеги от ЕС, на която се очаква на Украйна да бъдат наложени санкции заради насилието на Евромайдана. В съвместно съобщение на лидерите на опозиционните партии в Украйна се посочва, че възобновяването на насилието в Киев, при което по данни на Франс прес са загинали 25 души, е "преднамерена провокация" на властите към мирните демонстранти. По сведения на ИТАР-ТАСС опозицията е предложила за днес следобед заседание на парламента, за да се направи опит да се вземе решение за конституционна реформа.

Хронологията на събитията

Рано сутринта днес. В резултат на завършилите преговори на президента на Украйна Виктор Янукович с лидерите на опозицията Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок е постигнато споразумение "за примирие и начало на преговорен процес". Това съобщи Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза също, че властите са били планирали "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм", но той вече е отменен. Яценюк отбеляза, че след срещата може да се заяви ясно, че Площадът на независимостта няма да бъде щурмуван.

Пресслужбата на Янукович също съобщава, че преговарящите страни са обявили примирие и начало на преговорен процес с цел прекратяване на кръвопролитията и "стабилизиране на ситуацията в държавата заради гражданския мир".
Споразумението за примирие и начало на преговори между властите и опозицията в Украйна ще "бъде взето предвид и разгледано" на извънредната среща на външните министри от ЕС днес в Брюксел, заяви Мая Кочиянчич - прессекретар на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Сутринта обаче бойците от спецчастите "Беркут" предприеха опит да изтласкат демонстрантите от киевския площад "Независимост", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на украинската телевизия "5 канал". В операцията се използват светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чуват мощни взривове на гранати, над него се издига гъст черен дим. От прозорците на сградата на консерваторията, разположена на площада, се стреля срещу милицията, съобщи пресслужбата на украинското МВР. Ранени са четирима милиционери.

Външните министри на Франция, Германия и Полша пристигнаха в Киев. Това съобщи френската телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Ние трябва да възстановим политическия диалог между властите и опозицията", заяви преди отпътуването си за Киев френският външен министър Лоран Фабиюс. По-късно днес те ще се върнат в Брюксел за участие в извънредното заседание на външните министри на 28-те във връзка с обстановката в Украйна и ще запознаят колегите си с резултатите от визитата си в Киев.

Броят на жертвите на сблъсъците в Киев достигна 28 души, по най-нови данни на украинското министерство на здравеопазването, предаде ИТАР-ТАСС. До тази сутрин медицинска помощ са потърсили 445 души, от тях 287 са хоспитализирани. В болниците са докарани 88 служители на органите на реда, шестима журналисти, четири деца на възраст до 18 години и двама чужди граждани, уточни министерството.

Курсът на гривнята към долара днес отново спадна до петгодишен минимум, разменякий се при курс 9,1 гривни за долар, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки статистика от украинския междубанков валутен пазар.
В сряда курсът на украинската валута на междубанковия валутен пазар за няколко часа спадна до 9,1 гривни за долар, но впоследствие се покачи до 9 гривни за долар. Историческият минимум на междубанковия валутен курс на гривнята спрямо долара бе отчетен на 18 декември 2008 година, когато доларът струваше по-скъпо от 10 гривни. Спадът на курса на украинската валута е свързан с продължаващите сблъсъци между активисти на опозицията и силите на реда в Киев. През изминалата нощ администрацията на президента на Украйна Виктор Янукович и лидерите на опозицията обявиха начало на преговори с цел да бъдат спрени кръвопролитията, но радикално настроени привърженици на опозицията отхвърлиха споразумението за примирие, отбелязва ИТАР-ТАСС.

САЩ наложиха санкции срещу 20 високопоставени длъжностни лица от украинското правителство, виновни, по мнение на Вашингтон за ескалацията на насилието и нарушения на човешки права. На тези лица се забранява да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи, съобщи говорител на администрацията, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Решението да те да бъдат лишени от американски визи е взето на основание Закона за имиграцията, който позволява да се предприемат такива мерки по външнополитически съображения", уточни американският говорител на пресконференция за Украйна. Той припомни, че през януари са били предприети аналогични мерки срещу първата група украински длъжностни лица. Имената им по традиция не се оповестяват, но водещият пресконференцията увери, че те са уведомени за решението на САЩ, отбелязва ИТАР-ТАСС.

ЕС се готви да приеме днес санкции срещу отговорните за насилието срещу протестиращи в Украйна, предаде Франс прес. Агенцията цитирайки изявление на френския външен министър Лоран Фабиюс преди срещата му в Киев с украинския президент Виктор Янукович.

източник:БНР, БТА, агенция Фокус

снимки:интернет, Украйна - социални мрежи, блогове
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg