EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна:ЕС - споразумение от пуйки до лалета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна:ЕС - споразумение от пуйки до лалета

mail14:00 | 01.07.2014прегледи 779 коментарикоментари 0


Украйна подписва в петък икономическо и търговско споразумение с ЕС, което е от 1200 страници и определя правилата за всичко - от пуйките до лалетата, сиренето и машинните съоръжения, информира Асошиейтед прес.
При все това споразумение е много повече от документ за експертите. То бе катализатор за революция и причина за смъртта на мнозина украинци. Сега надеждата е, че пак то ще предизвика друг вид революция в корумпираната и зле представяща се украинска икономика.
Споразумението включва и перспективи за бърза промяна в страната, която е богата на хора и ресурси, но е изостанала зад много от бившите си съветски посестрими.
Бившият украински президент Виктор Янукович планираше да подпише споразумение, но под натиска на Москва се отказа, предизвиквайки с решението си протести, продължили месеци. В крайна сметка тъкмо тези протести го принудиха да избяга в изгнание и доведоха до нови избори. Сегашният държавен глава Петро Порошенко трябва да подпише днес документа на церемония в Брюксел.
Сърцевината на споразумението е всеобхватно търговско споразумение, с което се премахват 98 процента от митата на ЕС и 99 процента на украинските.
Свалянето на митническите бариери за стоки и услуги следва да активизира допълнително търговията, да създаде работни места и растеж. Основният облагодетелстван се окачва да бъде Украйна, която пласира една четвърт от износа си в Европа.
ЕС обаче запазва ограничителни квоти за земеделските продукти, които по традиция са чувствителен въпрос. Целта е пазарът на 28-те да бъде защитен от конкуренцията на Украйна с по-ниските й цени. В споразумението се позволява само внос на 36 000 тона птици без мита годишно от Украйна, която произвежда над 1 милион тона.
Търговското споразумение вече започна да се прилага на практика през април, когато Европа понижи митата си едностранно, за да подпомогне украинската икономика. Производителят на храни Нестле (Nestle), чието производство в Украйна първоначално бе предназначено за местния пазар и който получава 75 процента от суровините си от украински снабдители, отчете двойно увеличение на експортното търсене за Европа. По-нататъшното отваряне на търговията с Украйна ще зависи от конкретния, внимателно следен процес на практическото приложение на споразумението. Споразумения за асоцииране с ЕС днес ще подпишат също Грузия и Молдова, допълва АП.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg