EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна срина акциите на Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна срина акциите на Газпром

mail06:45 | 12.11.2013прегледи 1231 коментарикоментари 0


Държавната компания „Нафтогаз Украйна” от петък напълно прекрати покупките на газ от руския холдинг „Газпром”, съобщи руското Централно диспечерско управление в горивно-енергийния комплекс, цитирано от Интерфакс. През октомври „Нафтогаз” е получил 3,2 милиарда кубически метра газ, което е средно по 104 милиона кубически метра в денонощието. От първите дни на ноември покупките паднаха двойно, на 6 и 7 ноември вече се изчисляваха с еднозначни величини (по около 9 милиона кубически метра в денонощието), а от 8 ноември вносът напълно се прекрати.

Акциите на Газпром в днешната следобедна търговия на Московската борса (към 16:15 ч. мск, 14:15 ч. бълг. време) поевтиняха с 1,6 на сто до 145,17 рубли - минимално равнище от началото на октомври - на фона на съобщенията, че Нафтогаз Украйна е прекратила в петък покупките на газ от руския газов монополист, предаде ИТАР-ТАСС. Компанията Нафтогаз Украйна отказа да даде каквато и да било информация за това, че е спряла да купува газ от Русия. "Не коментираме ситуацията", са заявили днес пред кореспондент на руската агенция от пресслужбата на компанията. На уточняващ въпрос дали информацията, разпространена по-рано от редица медии, отговаря на действителността, от службата са отговорили следното: "Не я опровергаваме, но и не я потвърждаваме". Пресслужбата е отказала даде каквито и да било други обяснения.
Междувременно стана ясно, че украинският президент Виктор Янукович е бил на тайно посещение в Москва в събота и е разговарял с президента Владимир Путин. За това бе съобщено едва днес, като говорителят на руския президент Дмитрий Песков посочи единствено, че двамата лидери са обсъдили търговско-икономическите отношения. Украйна от години прави всичко възможно да преразгледа несправедливият, според нея, договор за доставки с "Газпром" и да намали своята зависимост от руския газ, като получава синьото гориво от Европа. От тази година Киев внася газ през Полша и Унгария, а скоро това ще става и през Словакия.

Украинският вицепремиер Юрий Бойко заяви, че Киев гарантира в пълен обем транзита на руския газ за страните от ЕС. Цитиран от ИТАР-ТАСС, той заявява, че транзитът е сигурен и се осъществява по график със заявките, подадени от "Газпром" и европейските страни.

Газпром продължава да задоволява повишеното търсене на газ в Европа, като през октомври компанията е доставила на европейските потребители 13,48 милиарда кубични метра газ, което е почти със 17 процента повече от октомври 2012 година, съобщи пред журналисти ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. На фона на стабилните нужди от газ в Европа Газпром активно осъществява изграждането на газопровода "Южен поток". Преди няколко дни започнахме строителството на територията на България, а до края на годината ще започнем строителството в Сърбия, допълни Милер. "Южен поток" е актуален като никога," заяви той.

На входа на българската газопреносна мрежа за момента няма нарушаване на доставките на природен газ, страната ни не е информирана за предстоящи такива. Това заяви за "Хоризонт" Димитър Гогов по повод информацията, че държавната компания "Нафтогаз Украйна" е прекратила напълно покупките на синьо гориво от руската компания "Газпром": Системата се управлява от украинската компания. Тя може да преустанови подаването на газ в една или друга посока, но чисто документално - не взимането на газ от Украйна не би следвало да наруши доставките за други потребители, намиращи се на запад или на северозапад от нейната територия. Потоците са общи, влиза много голямо количество газ от няколко точки, но така или иначе тук става въпрос за отказ на украинците да купуват руски газ дотолкова, доколкото аз разбирам от прессъобщението, а не отказ да пренасят руски газ. Дори и да има някакъв проблем, той не може да се усети за един час. Тук са необходими определен брой часове, в които да започне да се нарушава потокът на газ.

/БНР, БТА, агенция Фокус


Тагове: Украйна, газ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg