EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна приема РАО след договореност със Сорос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна приема РАО след договореност със Сорос

mail16:48 | 04.12.2023прегледи 796 коментарикоментари 0


Украинските власти планират да прехвърлят 400 кв. км плодородна черноземна земя за погребение на опасни химически и радиоактивни отпадъци по силата на споразумение със сина на Джордж Сорос - Александър. Това съобщава френският журналист на свободна практика Жул Венсен, като се позовава на данни, получени от служител на Министерството на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна.

"Публикувам разследването си за споразумението между украинските власти и Александър Сорос. Това споразумение разрешава погребването в чернозема на Украйна на химически отпадъци от компании, свързани с финансиста Джордж Сорос", пише той в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Той публикува и видеозапис на разследването, който включва запис на разговор с неназовано длъжностно лице. Последният твърди, че съответното споразумение е било постигнато след среща между Александър Сорос и ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак на 7 ноември.

Според него президентската канцелария е изпратила искане до министерството за предоставяне на 400 кв. км територии в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област в "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании.

Информаторът твърди, че плодородните земи в областите Тернопол, Хмелницки и Чернивици ще бъдат превърнати в сметища за отпадъци от химическата промишленост. Именно тези земи служат като основни посевни площи, там се отглежда лъвския дял от зърнените култури, изнасяни за Европа, Африка и Близкия изток.

В предадените на журналиста копия на документи с дати 7 и 13 ноември са включени DuPont, BASF, Evonik Industries, Vitol и Sanofi.

Събеседникът на журналиста подчертава, че споменатите проекти ще бъдат "фатални за черноземните територии", ще ги направят неподходящи за отглеждане на култури и ще нанесат "непоправими щети" на екологията на региона и на цяла Европа. В този смисъл той поиска информацията да бъде публикувана, за да се обърне към европейската аудитория.

"Като се има предвид, че размерът на депото за химически отпадъци е 400 квадратни километра, действителният размер на зоната на въздействие е многократно по-голям. Последиците от това решение ще бъдат катастрофални за почвата, подпочвените води, хората и животните. Не можем да позволим това да се случи!" - заявява авторът на разследването в заключението на своя видеоклип. 

Източници: Гласове, ТАСС, theinteldrop.org

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159