EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна подготвя „шистова революция”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна подготвя „шистова революция”

mail14:45 | 30.01.2013прегледи 529 коментарикоментари 0


Мария Фролова, радио Голос Росии
Между Русия и Украйна отново възниква газов конфликт. "Газпром" предяви към "Нафтогаз-Украйна" претенции от $7 милиарда за не купуване на газ през 2012 година, а Киев побърза да заяви, че няма да плаща глоби на руския холдинг. Междувременно тези дни Украйна направи поредна крачка към намаляване зависимостта си от "Газпром". Властите подписаха договор с Shell за разпределяне на продукцията от местното находище за шистов газ. Но редица експерти се съмняват в перспективите на този проект, както и в „шистовата революция” като цяло, която се наблюдава в цяла Европа.
Какво е това „шистов газ” и защо той ще „преобърне положението” на геополитическата арена? Това е също е природен газ, но се добива от твърди шистови пластове, като си прилага специална технология за добив. В земята под мощно налягане се инжектира вода, образуват се пукнати, от които се извлича природен газ. Съгласно някои оценки, само в Северна Америка се намират 1000 трилиона кубически метра гориво: при съществуващата консумация в САЩ това ще стигне за 50 години. Впрочем, едва ли е възможно да се говори, че бъдещето принадлежи на шистовия газ, смята руският експерт Витали Бушуев: „ Ако говорим за нетрадиционните запаси газ, тогава да, той има сериозно бъдеще. Но тези нетрадиционни запаси включват и минен метан, и шистов газ, и много-много други нетрадиционни ресурси. Шистовият газ заема може би едва една десета част.”

И да се говори, че „шистовата революция” щяла да преобърне света, няма никакви основания. Себестойността на добива му се колебае между 200 и 300 долара за 1000 кубически метра. За сравнение – "Газпром" добива обикновения за 20 долара. С други думи, шистовият газ не е рентабилен, както казват експертите.
Въпреки това Украйна прави планове за „шистов преврат”. Тези дни тя подписа контракт за добив на шистов газ с Shell за срок от 50 години, който предвижда сондиране с 15 сонди на Юзовското находище в източна Украйна. Контрактът на стойност $10 милиарда е най-голямата инвестиция в Европа в алтернативните начини за добив на газ. Следва споразумението с американската корпорация Chevron. Идеята е към 2018 година страната да се освободи от използването на руски газ. Но професор Борис Туманян, от Руския държавен университет на нефта и газа смята, че "Газпром" няма защо да се безпокои:”Едва ли сега съществува някаква сила, способна да изтласка "Газпром" от пазара, защото "Газпром" е една от най-големите световни компании, имаща международен авторитет, водещ лидер в сферата на добива и преработването на газ.”
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg