EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна плати $786,4 млн. на Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна плати $786,4 млн. на Газпром

mail11:15 | 02.06.2014прегледи 660 коментарикоментари 0


Руското енергийно министерство потвърди днес, че е получило $786,4 млн. от Нафтогаз Украйна за доставки на газ, което бе от решаващо значение за началото на поредния кръг от преговори по цената на газа, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на говорител на министерството. "Плащанията са за февруари и март", уточни говорителят. Газпром отлага решението си за въвеждане на режим на предплата с Украйна за 9 юни, съобщи днес пред журналисти президентът на руския газов монополист Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Украйна плати първия транш за доставки на газ. Днес по сметката на Газпром постъпиха $786 млн. Приветстваме началото на погасяването на дълга на Украйна и отлагаме режима за предплата за 9 юни. Въвеждането на режима на предплата ще зависи от погасяването в пълен обем на дълга за доставения до 1 април газ в обем $2,237 млн., част от който бе платена днес, както и от напредъка в плащанията за доставките за април и май. Заплащането за май трябва да стане до 9 юни", каза Милер.

По-рано Газпром настояваше да му бъдат платени дълго на стойност $2 млрд. до края на миналата седмица за доставки на газ, които двете страни в конфликта приемат като безспорни, припомня ИТАР-ТАСС. Както по-рано Газпром обяви, ако до края на 2 юни на сметката на Газпром не постъпи предплата за юнските обеми, то от 3 юни руската компания ще ограничи доставките на газ за Украйна, отбелязва днес руската правителствена информационна агенция. Европейският посредник - еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза в петък, че е направено плащане на $786 млн. за Москва, разчиствайки пътя за насрочените за днес преговори, припомня Ройтерс.

Преди днешния нов четвърти кръг на тристранните преговори ЕС-Украйна-Русия за решаване на газовия проблем Нафтогаз Украйна съобщи, че е изпратила до Газпром проект за допълнително споразумение за промени в частите цени, обеми и условия на доставките на газ, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Според украинската компания това предложение "ще позволи да се уредят всички спорни въпроси по вноса на руски газ", се посочва в комюникето на Нафтогаз, публикувано тази сутрин. Нафтогаз допълва, че е платила на Газпром на 30 май $786,3 млн. за доставките за февруари и март, а следователно "пълната сметка за доставки на природен газ за Украйна за първото тримесечие на 2014 година при цена от $268,5 за 1000 кубични метра", уточнява Ройтерс. Руският енергиен министър (Александър Новак - бел. ред. БТА) каза, че Москва и ЕС са предложили Киев да плати на Газпром $2 млрд. до 30 май и още 500 милиона преди 7 юни като предварително условие за понижаване на цената и за по-нататъшни преговори. За днес по-късно е насрочен поредният четвърти кръг от преговорите ЕС-Украйна-Русия за решаване на газовия проблем.

Започва решаваща седмица за Украйна, заплашена от спиране на руските доставки на газ при пълна анархия в източните сепаратистки проруски райони и на фона на срещата на украинския президент Петро Порошенко с държавния глава на САЩ Барак Обама, а вероятно и с руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес. Обама ще пристигне утре в Европа, за да участва в тържествата по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия - пътуване, белязано от историческите конфликти на Стария континент и в разгара на украинската криза. Изострянето на отношенията с Русия заради кризата в Украйна - най-силното в Европа от края на Студената война - ще бъде като червена нишка във всеки един от етапите на обиколката на Обама - от Полша до Нормандия за отбелязването на 6 юни 1944 година, минавайки през среща на високо равнище на Г-7 в Брюксел. За днес по-късно са предвидени преговори в Брюксел за уреждане на газови според на фона на опасността още утре Украйна да спре да получава руско синьо гориво, а това пък би могло да доведе до нарушения в снабдяването на европейските страни. Украинският премиер Арсений Яценюк обеща вчера Украйна да изплати до шест дни газовия си дълг към Русия, ако двете страни успеят днес да постигнат споразумение по условията на нов договор. Разговорите ще бъдат най-вече за цената на газа, която е безпрецедентна в Европа, отбелязва Франс прес, и бе определена след идването на власт на прозападни сили в Киев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg