EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна е започнала зимната сеитба за 2024 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна е започнала зимната сеитба за 2024 г.

mail15:45 | 31.08.2023прегледи 527 коментарикоментари 0


Украински фермери планират да увеличат посевната площ със зимна рапица за 2024 г. до рекордните 1,9 милиона хектара, но може да намалят посевната площ със зимна пшеница, показа проучване на министерството на земеделието, цитирано от Ройтерс.

В него се твърди, че 45 на сто от фермерите не планират да намалят площта за зимна сеитба, докато 38 на сто биха я увеличили, а 14 на сто няма да засяват зимни култури, се казва в изявление на министерството.

"Преобладаващото мнозинство от земеделските стопани не планира съществена промяна на площта на зимните култури в сравнение с миналия сезон", казват от министерството.

По-рано този месец Украйна, изправена пред трудности при износа на своето зърно, поиска от фермерите да докладват своите планове за сеитба за 2024 г., за да формират предварителни оценки за сезон 2024/25.

В проучването са участвали 2403 фермери и земеделски производители.

Министерството сподели, че съставът на зимните култури може да се промени и производителите да намалят дела на пшеницата и ечемика, но да увеличат площите със зимна рапица.

Според проучването площите със зимен ечемик могат да намалеят най-чувствително - с 5,4 на сто, а общата площ на зимните култури може да се увеличи с 0,5 милиона хектара или 8 на сто в сравнение с предходния сезон.

"Основният фактор за разширяване на посевните площи остава рапицата, като се очаква засетите с нея площи да нараснат с почти 40 на сто до рекордните 1,9 млн. хектара", казаха от министерството.

Украйна, основен световен производител на маслодайни семена, зася общо 1,4 милиона хектара пролетна и зимна рапица за реколтата през 2023 г. и фермерите вече са овършали 3,99 милиона метрични тона рапица досега през 2023 г.

Страната традиционно изнася по-голямата част от производството си от рапица.

Жътвата на пшеница, 95 на сто от която е зимна, вече приключи. Фермерите прибраха 21,9 млн. тона пшеница от 4,6 млн. хектара. Анализатори казаха, че Украйна вече е започнала зимната сеитба за 2024 г. Очаква се производството да нарасне до около 56 милиона метрични тона през 2023 г. от 53 милиона през 2022 г. благодарение на по-високия добив.

Украйна консумира само около 17 милиона тона зърно на сезон и трябва да изнася остатъка, но доставките са засегнати от блокадата на основните ѝ морски пристанища след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която позволяваше такъв износ, се срина миналия месец, тъй като Русия се оттегли от нея, заявявайки, че нейните искания за облекчаване на санкциите върху собствения ѝ износ на зърно и торове не са изпълнени.

Понастоящем Украйна може да изнася ограничени количества през малки речни пристанища на река Дунав и през западната си сухопътна граница с Европейския съюз. Това принуди украинските производители да коригират плановете си за сеитба и да преминат от зърнени към маслодайни култури, които са по-скъпи, но производството е с по-малък обем. Украйна вече намали посевната си площ за царевица в полза на слънчоглед.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg