EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна дава газопроводи на Русия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна дава газопроводи на Русия?

mail14:00 | 29.05.2013прегледи 352 коментарикоментари 0


Украинските власти са готови да отстъпят на Русия контрола върху на магистрални газопроводи срещу намаляване на цените на природния газ. Това информира сайтът Лента.ру, като цитира
вестник "Комерсант-Украйна". Изданието се позовава на източник, близък до преговорите между руския президенти Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович, които се срещнаха в края на миналата седмица в Сочи.
Според източник на изданието от министерството на енергетиката става дума за създаване на консорциум за управление на украинската газопреносна система. Предполага се, че Газпром
ще бъде ключов участник в този консорциум. Източникът на "Комерсант" отбелязва, че руският монополист ще получи само магистралните газопроводи, а разпределителните (които отвеждат "синьото гориво" от газовите станции до крайните потребители) ще преминат към групата ВЕТЕК (ВЕТЭК) на бизнесмена Сергей Курченко.

Русия, Украйна и ЕС обсъждат съдбата на магистралните газопроводи на Украйна от няколко години. Украинската газопреносна система се нуждае от модернизация, с която Киев няма да може самостоятелно да се справи. Газпром нееднократно е заявявал, че е готов да участва в модернизацията, но Украйна не е съгласна да му даде контрола върху газопроводите, които внасят в бюджета на страната значителни средства - те са основен износен канал на Газпром към Европа и Украйна получава пари за транзита на "синьото гориво".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg