EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Украйна в опит да предотврати финансов срив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна в опит да предотврати финансов срив

mail11:40 | 06.02.2015прегледи 1306 коментарикоментари 0


Украинската централна банка повишава от днес основната си лихва от 14 до 19,5 процента, за да се опита да предотврати финансов срив, който изглежда още по-близо заради боевете в източните части на страната и липсата на чуждестранно финансиране, предаде Ройтерс. Финансовата институция вдига основната си лихва и като част от усилията за овладяване на инфлацията, която през декември достигна 25 процента.
Ръководителката на централната банка Валерия Гонтарева вчера съобщи, че институцията прогнозира инфлация от 17,2 процента през текущата година.
Гривнята потъна с около 30 процента вчера до 23,90 гривни за долар, след като централната банка обяви, че отменя всекидневните валутни аукциони, определящи неофициално ориентир, който банките да следват. Сега банките могат да търгуват долара на пазарна цена.
Украйна се нуждае от средства от донори, за да покрие недостиг от 15 милиарда долара и да устои на финансовата криза, която се задълбочава от сраженията в източната част на страната, където проруските бунтовници завоюват нови позиции. Според анализатори боевете правят още по-трудно отпускането на средства от кредитори като Международния валутен фонд (МВФ). Екипът на МВФ все още е в Киев, удължавайки мисията си след 29 януари, което според някои анализатори означава, че преговорите за увеличаване на финансовата подкрепа са трудни.

Междувременно, Националната банка на Украйна (НБУ) призна за неплатежоспособна една от най-големите украински банки, Надра, съобщи пресслужбата на централната банка, цитирана от ТАСС.
Основната причина за преместването й в тази категория е "недостатъчната капитализация на банката съгласно изискванията на тестовете за устойчивост, както и това, че дейността й не е приведена в съответствие с изискванията на законодателството на Украйна", се казва в съобщението.
Регулаторът отбелязва, че признаването на банката за неплатежоспособна е заради нейната нежизнеспособност още от въвеждането на временната администрация през 2009 година. Според
НБУ усилията и мерките на управлението на банка Надра за подобряване на нейната дейност са се оказали недостатъчни в условията на финансово-икономическа криза. Централната банка уточни, че 99 процента от вложителите й имат сметки, които влизат в границите на гарантираната от фонда за гарантиране на влоговете на физически лица сума от 200 000 гривни (11 100 долара по сегашния курс на НБУ). Общият обем на всички изплащания, които ще бъдат направени на вложители в банка Надра, ще бъде около 3,6 милиона гривни (200 000 долара). Надра е част от структурата на Груп ДФ (Group DF) на бизнесмена Дмитрий Фирташ, който по данни на украинските медии заема четвърто място в класацията на най-богатите хора в страната със състояние от над 3 милиарда долара. Значителна част от доходите му са от доставка на руски газ за Украйна и страни от Централна Европа.
 

Дипломатическите совалки продължават

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел пристигат в Москва, където ще представят пред руския държавен глава Владимир Путин план за постигане на мир в Източна Украйна.

Вчера Оланд и Меркел бяха в Киев, където запознаха с плана си и президента на Украйна Петро Порошенко, който заяви, че планът дава надежда за постигането на примирие. Преди посещението си в Киев, Оланд каза, че новите мирни предложения се основават на териториалната цялост на Украйна и са приемливи за всички. Руските медии коментират, че планът предвижда автономия на Донецка и Луганска област и нова демаркационна линия, като се отчита настъплението на бунтовниците от септември насам.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери, който също бе в украинската столица, каза, че Вашингтон е за дипломатическо решение на конфликта, но няма да си затваря очите пред руската агресия. Москва е обвинявана, че въоръжава проруските бунтовници – нещо, което тя категорично отрича. Русия също така отхвърля твърденията на киевските власти и Запада за наличието на редовна руска армия в Източна Украйна, която се бие на страната на бунтовниците в Донецка и Луганска област.

Източници: БТА, БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965