EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Украйна - пред държавен фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна - пред държавен фалит

mail10:37 | 21.12.2015прегледи 6263 коментарикоментари 0


Украйна е в реален риск да изпадне скоро в неплатежоспособност по дълг на страната към Русия за 3 млрд. долара, като това може да се окаже един от най-големите в историята официални държавни фалити, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

Министър-председател на Украйна – Арсений Яценюк заяви на правителствено заседание в петък, че Киев замразява предстоящото на 20-и декември плащане по облигациите на страната, закупени от Русия преди две години, когато властите в Москва се опитаха да спасят бившия украински президент Виктор Янукович.

Яценюк мотивира тази стъпка с факта, че Русия е отказала да подпише споразумение за преструктуриране на украинския дълг и допълни, че дълговите плащания ще бъдат замразени, докато не бъдат приети нашите предложения за преструктуриране или докато няма съответно съдебно решение.

Той също така посочи, че ще бъде наложен мораториум и върху изплащането на корпоративен дълг за 507 млн. долара. Това се отнася за погасяване на задължения към руски банки, които притежават падежиращи облигации на две държавно-контролирани украински компании.

През миналата седмица Русия предупреди, че ще даде Украйна на съд, ако управляващите в Киев не успеят да погасят предстоящото покриване на дълга. Въпреки тази заплаха украинските власти заявиха многократно, че няма да изплатят своите задължение на 20-и декември, без да нарушат поети от тях други ангажименти.


Тагове: Украйна, фалит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974