EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна - икономически новини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна - икономически новини

mail10:59 | 21.02.2014прегледи 1171 коментарикоментари 0


Украйна анулира планираната емисия от 5-годишни държавни облигации за 2 милиарда долара, се посочва в днешно съобщение на финансовото министерство до Ирландската фондова борса, предаде Ройтерс. Украйна се надяваше Русия да купи нейни дългови книжа за 2 милиарда долара, за да помогне на Киев да избегне фалит, допълва агенцията. 

Министърът на енергетиката на Украйна Едуард Ставицки и министърът на екологията и природните ресурси Олег Проскуряков са провели днес общо заседание в министерството на енергетиката, предаде ИТАР-ТАСС.
Всички енергийни предприятия и учреждения работят в щатен режим, засилена е охраната на стратегически важни обекти. Транспортът на газ за страните от Европейския съюз се извършва в пълен обем, посочва в прессъобщение на украинското правителство. Мрежите на руските петролни компании Лукойл и Роснефт в Украйна също работят нормално, няма прекъсвания в доставките на горива.  Без нарушения работи и южното разклонение на петролопровода "Дружба", който транспортира руски петрол за Европа, съобщи говорител на Транснефт. Годишно през украинска територия до Словакия, Унгария, Чехия и Хърватия се пренасят около 15 млн. тона петрол.
 Международната рейтингова агенция Standard and Poor's днес понижи оценката си украйна след вълната от насилие през последните дни, което подлагана съмнение платежоспособността на страната и дали тя ще получи финансова помощ от Русия, съобщи Франс прес.
Оценката на страната бе понижена от "ССС+" (латински букви) на "ССС" с отрицателна прогноза. Новият рейтинг на Украйна е за страната близо до неплатежоспособност, допълни АФП.
S&P обясни решението си със "значителното влошаване" на ситуацията, отбелязвайки, че след сблъсъците от последните дни "политическото споразумение вече е извън обсега". След отказа на украинските власти от края на ноември да подпишат споразумение за свободна търговия с ЕС Москва отпусна на Киев, който е на ръба на фалита, кредит от 15 милиарда долара и понижи цените на природния газ за страната, спестявайки й милиарди долари, припомня АФП.
След като отпусна три милиарда долара в края на декември, Русия спря помощта си през януари. Москва анулира в последната минута тази седмица изплащането на транш от 2 милиарда долара,
обяснявайки, че изчаква нещата да се успокоят. Ако Русия отмени помощта си, според S&P Украйна, която трябва да изплати дългове за 13 милиарда долара тази година, вероятно ще обяви неплатежоспособност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg