EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Украинското правителство пое контрола над три банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украинското правителство пое контрола над три банки

mail19:21 | 10.06.2009прегледи 736 коментарикоментари 0


1,3 милиарда долара отпусна украинското правителство на три изпаднали в затруднение системни банки и фактически пое контрола над тях, за да предотврати по-голям срив на финансовия сектор в страната, съобщи министър-председателката Юлия Тимошенко, цитирана от световни агенции.
Ще бъдат отпуснати средства от бюджета за попълване на капитала на трите банки, неизпълняващи задълженията си към вложителите.
Правителството ще получи 84,21 на сто от Укргазбанк, като инжектира 421 млн. долара в капитала й, ще придобие 99,97 процента от Родовидбанк, отпускайки й 370 млн. долара, както и 99,93 процента от банка "Киев" в замяна на 469 млн. долара.
Тимошенко изтъкна, че тези три банки обслужват депозити на 730 000 граждани. По този начин банките стават държавни и след седмица ръководството им ще поемат представители на правителството.
Стабилизирането на ситуацията е предвидено да бъдат продадени на открити конкурси.
От кризата в банковия сектора са пострадали общо пет украински системни банки. Съдбата на останалите две ще зависи от преговорите за преструктурирането на задълженията им към кредиторите, уточни Тимошенко.
Помощта от 1,3 милиарда долара е значителна сума за изпадналата във финансови затруднения Украйна, чийто брутен вътрешен продукт се е понижил с 21,2 процента през първото тримесечие спрямо същия период на 2008 година, сочат данни на украинската Сметна палата, цитирани от ПРАЙМ-ТАСС и БТА.
В съобщението е посочено, че досега украинското правителство не е публикувало данни за реалния БВП, поради което Сметната палата е провела свои изчисления за реалната динамика на БВП.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg