EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Указ "Купувай американско, наемай американци"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Указ "Купувай американско, наемай американци"

mail07:55 | 23.04.2017прегледи 2124 коментарикоментари 0


Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, който призовава за преразглеждане на правилата за издаване на визи на висококвалифицирани чуждестранни работници, за да насърчи наемането на американци, съобщиха световните агенции.

С указа, известен с името "Купувай американското, наемай американци", Тръмп цели също така да се даде преимущество на произведени в САЩ стоки при организирането на държавни поръчки.

Президентът подписа текста в Кеноша, щата Уисконсин, където посети централата на производителя на професионални инструменти за промишлеността Снап-он (Snap-On Inc.). "Изпращаме силно послание към света, че ще защитаваме работниците си, ще защитаваме работните си места и най-сетне ще поставим Америка на първо място", каза Тръмп преди подписването.

"В момента визите H-1B се издават по напълно произволен лотариен принцип и това е грешно. Вместо това те трябва да бъдат давани на най-способните или най-високоплатени кандидати и никога не бива да бъдат използвани, за да заменят американци", каза Тръмп.

Американският президент не може с обикновен указ за промени броя на издаваните визи, но Белият дом се надява с подписването на текста да даде тласък преди вероятна законова реформа, чиито очертания обаче остават твърде неясни.

Президентският указ нарежда на министерствата на труда, правосъдието, вътрешната сигурност и на Държавния департамент да предложат реформи в системата за издаване на визи H-1B, за да бъдат избегнати измами и да е сигурно, че от тях се възползват най-способните кадри.

Те са предназначени за чужденци за работни позиции, които изискват висше образование, включително в сферата на науката, инженерството и компютърното програмиране. Правителството издава по 65 000 визи всяка година чрез лотария и още 20 000, отново на случаен принцип, на новозавършили студенти.

За пореден път Тръмп използва правото си да издава укази (изпълнителни заповеди), за да изпълни обещанията си, направени през миналогодишната предизборна кампания.
 
С наближаването на 100 дни от встъпването си в длъжност, Тръмп все още няма големи законодателни постижения. Тъй като опитите му да реформира здравеопазването и данъчните закони засега остават безуспешни, президентът разчита силно на укази, за да постигне промени в американската икономика, посочи Ройтерс.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911