EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Уикенд е-винетка от 1 януари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уикенд е-винетка от 1 януари

mail06:55 | 31.10.2018прегледи 650 коментарикоментари 0


От Нова година въвеждаме и електронна уикенд винетка с цена 10 лв. Тя ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Това съобщи министърът  на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Целта е да бъдат улеснени и облекчени финансово хората, които ползват републиканската пътна мрежа само през почивните дни.

Министърът напомни, че от 1 януари 2019 г. винетките стават електронни, като цената им няма да се променя. Товарните автомобили ще плащат тол такса за изминато разстояние, като системата ще заработи от средата на месец август. Дотогава и тежкотоварният транспорт над 3,5 тона ще е на електронни винетки.

В момента се разработва модела за тарифиране на тола. Системата, която внедряваме, е сред най-модерните и гарантира, че няма как през страната да премине товарен автомобил, който да не плати, категорична бе министър Аврамова. Освен сателитно проследяване, ще има и наземен контрол със 105 коли, които ще следят за автомобили с неплатени такси. Нередовните водачи ще бъдат глобявани, като се предвижда компенсаторната такса за лек автомобил без винетка да е 30 лв., а за товарните автомобили над 12 това - 70 лв.

По Коледа, пет месеца предсрочно, ще бъде готово трасето на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. 24-километровата отсечка е на финалната права и текат довършителни дейности.  На 30% е физическото изпълнение и на отсечката от магистралата между Благоевград и Крупник, която е дълга близо 13 км. В момента Агенция „Пътна инфраструктура“ възлага проект за консервация на намерените археологически находки, като ще изместим най-ценните от тях, каквото бе и решението на експертната комисия към Министерството на културата.

По отношение на строителството на магистрала „Хемус“ министърът напомни, че 2024 г. е индикативният срок за приключване на строежа на цялото трасе. В момента се работи на два участъка – от Ябланица до Боаза и от Белокопитово до Буховци. Предстои да бъдат обявени търговете за строителството на още 137 км от „Хумес“.

Догодина се очаква да бъдат ремонтирани компрометираните участъци на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. Ремонтните дейности са на прогнозна стойност около 60 млн. лв. Министър Аврамова отбеляза, че в участъка скоростта е намалена до 90 км/час за по-голяма сигурност и безопасност на пътуващите. Отсечката е в лошото състояние, но гаранцията от фирмата - изпълнител е изтекла отдавна.

В момента се правят промени в нормативната уредба, за да се удължат гаранционните срокове при строителството на нови магистрали и пътища. Предлага се за магистрали гаранцията да не 5, а 7 години. Предстоят промени и по отношение на строителния надзор, за да се повиши контрола и качеството на работа. Обмисля се лиценз да се отнема при две нарушения в рамките на две години, вместо три, както е в момента. Обмисля се още да се въведат и по-ниски глоби, които да се налагат за дребни нарушения и да не падат актовете в съда, както се случва в момента.

Фирмите, които са добронамерени, няма от какво да се притесняват, ние ще извадим недобросъвестните, за да не петнят името на целия бранш, каза Аврамова./МРРБ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg