EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Уестингхаус" спешно в МЕ заради 7-ми блок

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Уестингхаус" спешно в МЕ заради 7-ми блок

mail06:20 | 03.04.2015прегледи 986 коментарикоментари 0


Точно в 10.30 часа в министерството на енергетиката /МЕ/ пристигна американска делегация, само ден след като министър-председателят Бойко Борисов обяви, че България на този етап няма да строи 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с реактор на американския технологичен гигант "Уестингхаус", предаде репортер на БГНЕС.

Срещата е работна, съвместна пресконференция след разговорите не се предвижда, завиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

Американската делегация ще се срещне с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ще се обсъдят теми на енергийното сътрудничество. България и САЩ се договориха за такова след посещението на държавния секретар Джон Кери у нас в началото на февруари. През последните няколко години централна тема в енергийния диалог е именно строителството на ядрен реактор по американска технология.

Със сигурност ще бъде засегнат и въпроса с изграждането на нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй, заявиха за БГНЕС източници, запознати с преговорния процес. Те не изключват разговорите да бъдат тежки особено след вчерашните изявления в парламента.

Премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна, че България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант "Уестингхаус" за изграждане на 7 блок на АЕЗ "Козлодуй".

"Вчера /31 март - бел.ред./ изтече срокът, който предишното правителство беше сключило с "Уестингхаус". Толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава ненужно беше подписано, за да го преговаря следващото правителство, знаейки прекрасно, че нито можем да вземем такъв голям кредит, да емитираме нов дълг и над 10-15 милиарда да сложим като търговец "Уестингхаус", не като инвеститор. Думата инвеститор я няма, да бъдем купувач на този реактор. Вече трети ден за прессъобщение не можем да се разберем общо какво да бъде направено", заяви вчера премиерът Борисов. "Нашето мнение като правителство, този проект, по така предложената схема и съответно подписани споразумения от МС от страна на предишното правителство, ние не можем да поемем този ангажимент да потвърдим този договор", добави той. Борисов обеща страната ни да продължи работата с "Уестингхаус" като партньор, но "в начина и по това, което беше подписано и договаряне не можем да поемем този ангажимент".

Позицията на кабинета "Борисов" и акционерното споразумение

На 31 март 2015 г. изтече акционерното споразумение за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". То беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г. След идването на власт на правителството на Бойко Борисов официална София започна преразглеждане на споразумението с "Уестингхаус" в неговата цялост, клауза по клауза. Кабинетът "Борисов" постави като условие на американската компания тя да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. София е помолила партньорите от "Уестингхаус" тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните от тях пари.

След срещата "Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, съобщиха от компанията.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб, каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус". - Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще."

"Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с "АЕЦ Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит. Родерик добави: "Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на "АЕЦ Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg