EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уестингхаус придобива 30% от АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уестингхаус придобива 30% от АЕЦ "Козлодуй"

mail10:24 | 07.07.2014прегледи 5280 коментарикоментари 0


България предприема стъпки за диверсификация на своите доставчици на ядрено гориво. Очаква се американската компания "Уестингхаус" да купи дял в държавната фирма, която ще изгражда новата ядрена мощност на площадката в АЕЦ "Козлодуй", се казва в коментар на агенция Ройтерс.

Агенцията припомня, че страната ни е една от петте държави-членки на Европейския съюз, които изцяло зависят от вноса на руското ядрено гориво.

Компанията "Уестингхаус" е най-големият производител на ядрено гориво и е част от японската група "Тошиба". Американците преговарят за придобиването на дял от 30% в АЕЦ Козлодуй – Нови мощности, които ще строят новия седми блок на българската атомна централа.

"Преговорите са приключили. Акционерното споразумение е в очакване на одобрение от държавния Български енергиен холдинг и се надявам, че може да бъде подписано през следващата седмица", заяви днес пред Ройтерс Иван Генов, изпълнителен директор на атомната централа.

Сделката открива пътя за започването на преговорите за финансирането и изграждането на един реактор AP-1000 от "Уестингхаус" на стойност 5 милиарда долара.

Очаква се ядреният реактор с мощност 1100 мегавата да бъде готов през 2024, добавя Генов.

България е една от малкото европейски страни, които ще изгражда нова ядрена мощност след разрушителните земетресение и цунами, които връхлетяха Япония през март 2011 и доведоха до аварията в АЕЦ "Фукушима 1". Балканската страна се стреми да намали цените на електроенергията и в същото време да намали вредните емисии, отделяни от нейния енергиен сектор.

Генов отхвърли опасенията, че такава голяма сделка не трябва да бъде подписана само дни преди очакваната оставка през юли на правителството, водено от социалистите.

България заяви, че новият реактор ще бъде финансиран до голяма степен със заеми от американски и японски финансови институции.

Ройтерс отбелязва, че конфликтът между Русия и Украйна поставиха на дневен ред енергийната независимост на страните от ЕС, макар в момента фокусът да е концентриран преди всичко върху газовите доставки.

България заедно с Чехия, Унгария, Словакия и Финландия имат ядрени централи по руска технология и техните реактори работят на 100% с руско гориво.

Сделката на София с "Уестингхаус" е в синхрон с енергийната стратегия на Европейската комисия, която се обявява срещу наличието само на един-единствен енергиен доставчик на какъвто и да било вид гориво. Държавните и правителствени глави на страните-членки на ЕС вече обсъждаха тази стратегия и ще проведат по-нататъшни преговори на срещата на върха по-късно този месец и през октомври.

В "Уестингхаус" смятат, че финансовите рискове, свързани със зависимост от един доставчик на ядрено гориво, са огромни.

"Това не е само зависимост, това е (почти) необратима зависимост", заяви пред Ройтерс Майк Кърст, вицепрезидент на "Уестингхаус" за Европа, Близкия Изток и Африка. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg