EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Уелс откри най-големия терминал за втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уелс откри най-големия терминал за втечнен газ

mail21:57 | 13.05.2009прегледи 1166 коментарикоментари 0


LNG_Storage1Най-големият терминал в Европа за доставка на втечнен природен газ беше открит вчера в Уелс, Великобритания, информира EurAktiv. Терминалат е реализиран съвместно от американската Exxon Mobil, държавната Qatar Petroleum и френската енергийна група Total. Капацитетът на вливане в британската мрежа е 11 милиарда куб. м. годишно. След като бъде завършена втората фаза от проекта в края на настоящата година, то капацитетът на хранилището ще достигне 21 милиарда куб. м./година.
В момента функционират две от хранилищата, всяко едно от което е с размерите на грандиозната лондонска концертна зала Royal Albert Hall. Третото ще бъде пуснато в експлоатация през юни, според плановете, четвъртото - през октомври, а петото - в края на настоящата година, най-късно - ранното начало на следващата 2010 г.
Най-близкият терминал за втечнен газ до България е в Солун, като идеята е в близките години да бъде изграден нов до Александруполис, както и по черноморското крайбрежие на Румъния.
Интересът към втечнения газ непрекъснато нараства и той е сочен за горивото на бъдещето, основно заради голямото му предимство: лесното транспортиране до всяка точка на света. Недостатък е скъпата инфраструктура, още повече, че подобна инвестиция в момент на криза може да се окаже и нерентабилна заради слабото търсене на енергийни ресурси и суровини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134