EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Уеб платформа следи движението на ПРЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уеб платформа следи движението на ПРЗ

mail17:10 | 23.10.2020прегледи 555 коментарикоментари 0


Уеб базирана платформа ще проследява движението на продуктите за растителна защита (ПРЗ) от производителя или вносителя до крайния потребител на произведената продукция. Платформата ще бъде създадена и ще се администрира и поддържа от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това е записано в проект на Наредбата за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита, публикувана за обществено обсъждане.
 
Създаването и поддържането на платформата цели подобряване на проследяемостта и контрола върху произведените и внесените в Република България ПРЗ, търговията с тях, употребата им в растителната защита и спазването на карантинните срокове. 
В платформата ще се отразяват също проведените растителнозащитни мероприятия и торене.
 
С наредбата се предлага още при употребата на пестициди върху земеделски площи да се спазват отстояния от населените места, в зависимост от посоката на вятъра и вида на използваната техника. Транспортиране на третирани семена да се извършва само в специални чували, които не се използват повторно. Обработването на семена за посев с ПРЗ да се извършва в специализирани обекти или на площадки с контролиран достъп. Забранява се нерегламентираното изхвърляне, изгаряне и депониране на празните опаковки от продуктите.
 
Земеделските стопани и професионалните потребители на ПРЗ са длъжни да водят записи за всяка употреба на ПРЗ, биологични агенти и торове. Данните се вписват в „Дневник за проведените растителнозащитни мероприятия и торене“ по образец, утвърден от изпълнителния директор и публикуван на интернет страницата на БАБХ. С наредбата се предоставя възможност Дневникът да се води както на хартиен, така и на електронен носител, като при необходимост земеделските стопани предоставят на контролните органи.
 
За целите на самоконтрола, земеделските стопани изследват поне една растителна проба за остатъци от пестициди през текущата година, непосредствено преди прибиране на реколтата. Продукцията се прибира след изтичането на карантинния срок, посочен на етикета на вложения продукт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg