EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Удължиха срока за подаване на е- заявления за връщане на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Удължиха срока за подаване на е- заявления за връщане на ДДС

mail13:45 | 30.09.2010прегледи 1203 коментарикоментари 0


Удължава се срокът, в който българските фирми, които имат право да си възстановяват ДДС от страни от ЕС, могат да подадат исканията си по електронен път в НАП, съобщиха от приходната агенция. Родните дружества могат да поискат да им се възстанови платеното в ЕС през миналата година ДДС до 31 март 2011 г., а не до 30 септември 2010 г., както беше досега.
Според писмо от Европейската комисия, промяната в европейската директива ще влезе с обратна сила от 1 октомври, като аналогични промени ще бъдат направени и в българската Наредба № Н-9 за възстановяването на ДДС на данъчно задължени лица, неустановени в държавата членка по възстановяване, но установени в друга държава-членка на Общността.
Според европейското законодателство от тази година исканията за възстановяване на ДДС от български фирми към приходните администрации на страните от ЕС се подават само по електронен път. Това става чрез електронна услуга, която НАП предоставя на български дружества, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, които имат право да възстановяват ДДС за стоки и услуги от страни-членки от ЕС. Искането за възстановяване на ДДС се изпраща от НАП до съответната държава-членка от Общността, отново по електронен път.
По същия начин от началото на 2010 г. фирмите от ЕС, които имат право да възстановяват ДДС за стоки и услуги, начислени в България, подават искането си за възстановяване по електронен път до тяхната приходна администрация, а тя ги препраща на НАП. Възстановяването на ДДС става по посочена в искането банкова сметка на   чуждестранното дружество, като всички разходи по превалутирането на сумите и по превода, са за сметка на данъка, който се възстановява. Срокът, в който НАП трябва да обработи заявлението за връщане на ДДС от европейските фирми е 4 месеца, ако не е поискана допълнителна информация. Ако е поискана, тогава максималният срок е 8 месеца. Възстановяването на данъка става до 10 дни след изтичане на максималните срокове по обработка на заявлението за връщане на ДДС на европейските фирми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg