EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Удължен срок за земеделски земи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Удължен срок за земеделски земи

mail09:00 | 13.02.2015прегледи 1634 коментарикоментари 0


С приетите изменения и допълнения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от Народното събрание , се удължава срокът за издаване на заповеди от директорите на Областните дирекции „Земеделие” за споразумения за създаване на масиви за ползване на земеделските земи. Заповедите ще се издават в срок до 27 февруари 2015 година, съобщи МЗХ.
Със закона се уреждат и много от дългоочакваните от страна на браншовите организации отношения, като:
В комисиите по изготвяне на проекта за разпределение на масивите за ползване вече ще участват, както собствениците, така и ползвателите на земеделски земи.
В споразуменията вече ще могат да се включват и проектни полски пътища, които попадат в масивите за ползване и не са необходими за осигуряване на достъп до конкретни имоти за стопанската година. За новата стопанска година обаче ползвателят е длъжен да осигури транспортен достъп, в случай че това е необходимо.
В споразуменията за ползване няма да могат да участват физически и юридически лица, които не са изплатили задълженията си за ползване на т.нар. „бели петна”, както и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон.
Изплащането на сумите, дължими за белите петна ще се извършва вместо в общините, в Областните дирекции „Земеделие”, за областта по местонахождение на имотите.
Със закона земеделските производители, които получават подпомагане по мярка „Агроекологични плащания” за периода 2007-2013 г. от Програмата за развитие на селските райони, ще могат да запазят местоположението в споразуменията на терена, който обработват или им е разпределен.
С промените отпада необходимостта от вписване на споразумения за уедряване на имоти по собственост в службите по вписвания. Споразуменията ще служат за изменение на картата на възстановената собственост или кадастралната карта въз основа на нотариално заверено споразумение между собствениците. С одобряване на плана за уедряване се прекратяват и договорите за наем или аренда за имотите, включени в плана.
На фермерите, собственици на пасищни животни и регистрирани животновъдни обекти, ще могат вече да се разпределят пасища, мери и ливади от общинския и държавния поземлен фонд без търг. Това ще се извършва от комисии към общините или към Областната дирекция „Земеделие”в зависимост от това дали земята е общинска или държавна. Желаещите лица, които имат право да участват в разпределението, следва да подават заявления в общината, в която са регистрирани животновъдните им обекти в срок до 1 март 2015 г., като по този начин те ще могат да кандидатстват за подпомагане през настоящата година. С четири месеца се удължава срокът за подаване на заявление за разпределение за следващата стопанска година.
Всеки собственик на пасищни животни ще може да заявява допълване на правното му основание с пасища, мери и ливади в нормата до 10 дка за една животинска единица за имоти от 1 до 7 категория и до 20 дка в имоти от 8 до 10 категория. При недостиг на пасища, мери и ливади в съответното землище, се извършва допълнително разпределение в съседни землища, община или област. Договорите на предоставените по този ред имоти са с минимален срок за ползване до 5 години, при условие, че не се променя броят на животните. При увеличаването им, лицето ще може да кандидатства за допълнителни площи.
Останалите след разпределението пасища, мери и ливади от общинския и държавен поземлен фонд ще се включват в търгове, в които ще могат да кандидатстват собственици на животни. За тях вече няма да важи условието за достигане на нормата от разпределението.
Прието е изменение и в Закона за арендата в земеделието, като минималният срок, за който могат да се сключват договори за аренда е пет години, вместо досегашните четири.

Коментар на Венцислав Върбанов, АЗПБ: Постигнахме баланс в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

Днес проектозаконът за изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) влезе в пленерна зала, след като на вчерашното извънредно заседание на Парламентарната комисия по земеделие (ПКЗ) бяха гласувани окончателните текстове. В последните седмици някои от предложените за първо четене промени смутиха земеделската общност. „По време на Националната среща на земеделските производители, която се проведе миналата седмица и която беше отворена не само за членовете на АЗПБ, но и за всички фермери в страната, успяхме да проведем широко обсъждане на темата с всички наши гости, да идентифицираме потенциалните рискове и заплахи, както и да оформим позиция с конкретни предложения. С ръководството на МЗХ и ПКЗ съвместно търсихме баланс по законопроекта, за да гарантираме стабилност на кампанията по директни плащания за 2015 г., която е и старт на прилагането на новите механизми на Обща селскостопанска политика. Всички мнения и становища на експертния екип на АЗПБ бяха чути от МЗХ и ПКЗ като аргументираните ни предложения бяха подкрепени, а някои от тях доразвити и отразени в проектозакона, гласуван на второ четене.“ Това заяви председателят на АЗПБ, Венцислав Върбанов, и допълни: „Може да се каже, че ПЗК в този парламент се вслушва и търси компетентното мнение на агробраншовиците в създаването на текстовете. Изискването за правно основание при очертаване на площи за подпомагане ще възстанови една дългогодишна несправедливост, в която субсидии получаваха хора, които не се занимават със земеделска дейност. Ето защо заставаме зад усилията на МЗХ да приложи закона. Очакваме днес законопроектът да бъде подкрепен и в пленарна зала.“

От експертния екип на АЗПБ съобщиха, че с приемането на законопроекта днес ще се въведе за първи път механизъм за получаване на правно основание и заявяване на разораните полски пътища, защита на масивите по агроекология, режим за получаване на пасища от държавния и общинския фонд от животновъдите. От асоциацията акцентират на следните важни срокове, постигнати по време на дебатите между двете четения:

• 27 февруари 2015 - срок за издаване от директорите на областните дирекции "Земеделие" на заповеди за комасация и разпределяне на белите петна

• До подаване на заявление за подпомагане - срок за плащане на белите петна за стопанска 2014/2015г. и за предходните стопански години. Т.е. в случай, че не са платени т.нар. „бели петна“, производителите няма да имат възможност да очертаят своите площи за подпомагане.

• 15 април 2015 – срок за регистриране от фермерите на правните основания за полските пътища.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg