EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Увеличиха заплатите в "Бургасбус"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличиха заплатите в "Бургасбус"

mail17:11 | 10.08.2023прегледи 573 коментарикоментари 0


Работните заплати на синдикалните членове в общинския превозвач "Бургасбус" ЕООД, която обслужва градските и крайградските линии в Община Бургас, се вдигат с 10 на сто от 1 август. Това съобщиха от местната структура на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Искането за ръст на възнагражденията е договорено на среща в дружеството с кмета на Община Бургас Димитър Николов, управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев, председателят на Синдикалната организация на КНСБ Недко Радев и представители на СО към КТ "Подкрепа".

От 1 септември предстои увеличение на заплатите и на водачите в градския транспорт на Варна, уточниха още от КНСБ. На 4 август президентът на синдиката Пламен Димитров разговаря с кмета на Варна Иван Портних по инициатива на синдикалната организация на конфедерацията в "Градски транспорт“ ЕАД заради условията на труд. Портних увери, че ще бъдат взети мерки за подобряването им, както и че от следващия месец възнагражденията ще бъдат вдигнати.

"Животът налага актуализирането на заплатите на служителите в "Бургасбус". Всичко поскъпна. Нашите служители правят всичко, за да работят добре и качествено, те заслужават това увеличение", каза за БТА управителят на общинския превозвач Петков Драгнев. Той посочи, че през тази година дружеството е реализирало печалба от над 30 000 лева на фона на отчетени загуби през миналата година. 

"Печалбата ни дава възможност за това увеличение. Имаме възможност ще го направим. Това е глътка въздух за нас на фона на проблемите през последните няколко години, започнали с пандемията от КОВИД", посочи още Драгнев. Той допълни, че превозвачът ще реализира допълнителни приходи и след финализирането на дейностите по изграждането на фотоволтаичната електроцентрала за собствени нужди. Към момента основната конструкция за соларните панели в паркинга на дружеството е изградена напълно. По думите на Петко Драгнев, монтирането на самите панели ще започне утре и трябва да приключи до края на месеца или в началото на септември. 


Общинското предприятие "Бургасбус" ЕООД е готово да участва с проект за финансиране по европейска програма за закупуването на нови автобуси на водород. Това каза за БТА управителят на дружеството инж. Петко Драгнев. Той уточни, че идеята е обновяване на автопарка на градския транспорт в Бургас.   

Автобусите, които закупихме по проекта "Интегриран градски транспорт", са на 800 000 км и имат нужда от подновяване. Тогава по-голямата част от парите бяха предоставени под формата на безвъзмездна финансова помощ по Кохезионния фонд, чрез Оперативната програма "Околна среда 2014 - 2020" г., посочи Драгнев.

Той коментира, че вероятно днес ще започне поставянето на пристигналите вчера в града панели на фотоволтаичната електроцентрала за собствени нужди на "Бургасбус". Към момента основната конструкция за соларните панели в паркинга на дружеството е изградена напълно. Средствата са осигурени с кредит в размер на около милион и треста хиляди лева, посочи той. Надявам се в рамките на три до четири години в зависимост от слънцегреенето да бъдат изплатени, каза управителят на "Бургасбус". Той информира за БТА, че дружеството има готовност, ако се отвори процедура по европейски проект, да изгради и фотоволтаичен парк на автогара "Запад".

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че до края на август ще е готова собствената фотоволтаична електроцентрала на общинския превозвач. Тя ще осигури изцяло енергия за зарядните станции на 56-те електрически автобуса на дружеството и то ще стане абсолютно независимо от външни източници на енергия. Решението да закупим изцяло електрически автобуси се оказа правилно и за икономическите показатели на дружеството, и за околната среда, тъй като тези автобуси са с нулеви вредни емисии, обясни кметът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158