EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Увеличава се потреблението на зърно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличава се потреблението на зърно

mail09:45 | 11.03.2024прегледи 411 коментарикоментари 0


Световното потребление на зърнени култури през 2023/24 г. сега се очаква да достигне 2823 милиона тона – увеличение от 1,1 процента спрямо предходната година, което се дължи най-вече на увеличеното потребление на царевица и пшеница за храна на добитък, показва справка на ФАО.

Глобалните запаси от зърнени култури се очаква да се увеличат, което се дължи изцяло на грубите зърна, като съотношението световни запаси от зърнени култури към потребление се очаква да приключи годината на "удобно" ниво от 31,1 процента спрямо 30,9 процента.

Предвижда се световната търговия със зърнени култури да нарасне с 1,3 процента спрямо предходната година, подкрепена от подобрената перспектива за износа на царевица от Украйна и по-силното търсене от Китай.

ФАО също така публикува предварителната си прогноза за световното производство на пшеница през 2024 г., като прогнозира 797 милиона тона, което е увеличение от 1 процент спрямо 2023 г.

По-ниските цени на пшеницата предизвикаха 6-процентен спад на годишна база в засаждането на зимна пшеница в САЩ, където продукцията все пак може да нарасне поради силните перспективи за реколтата. Благоприятните метеорологични условия също подкрепят очакванията за повишено производство на пшеница през 2024 г. в Русия, която е двигател на износа, както и над средните резултати в Китай, Индия и Иран.

Конфликтите и неблагоприятните метеорологични условия изострят глада в 45-те страни по света, за които е оценено, че се нуждаят от външна помощ за изхранване на населението, според последния доклад за прогнозите за реколтата и ситуацията с храните - тригодишна публикация от Глобалната система за информация и ранно предупреждение на ФАО, също публикувана днес.

"Конфликтите в Близка Източна Азия и в Западна и Източна Африка водят до тревожно високи нива на най-тежката фаза на остра продоволствена несигурност", се казва в доклада с много голяма загриженост за положението на населението на ивицата Газа в Палестина. Очаква се широко разпространеното сухо време да влоши продоволствената несигурност в Южна Африка.

Въпреки че се очаква общото производство на зърнени култури да нарасне умерено през 2024 г. сред 44-те държави с ниски доходи с недостиг на храни, слабите реколти, събрани през 2023 г., и намаляващите запаси увеличиха нуждите от внос за няколко страни на юг от Сахара.

Жътвата на зърнени култури през 2024 г. ще започне през април в Южна Африка, където широкоразпространените и продължителни дефицити на валежи, свързани с метеорологичния феномен Ел Ниньо, рязко ограничиха перспективите за производство. Ключовите зони за отглеждане на култури в Малави, Мозамбик, Замбия и Зимбабве са получили по-малко от 80 процента от средните валежи от миналия ноември, което показва повишена нужда от внос на зърнени култури от тези страни през предстоящата пазарна 2024/2025 година.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg