EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Убиецът от Берлин е на свобода + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Убиецът от Берлин е на свобода + видео

mail09:00 | 21.12.2016прегледи 21179 коментарикоментари 0


/Обновена/ Пакистанският имигрант, задържан по подозрение, че е извършил с камион кървавата терористична атака на коледния базар в Берлин снощи, е бил освободен от ареста, съобщиха световните агенции.
Разследването до момента не е успяло да представи неопровержими доказателства, че 23-годишният мъж е извършил някакво престъпление, съобщи тази вечер федералната прокуратура, чиято централа се намира в Карлсруе.
Задържаният е предоставил значителна информация по време на разпитите, но е отрекъл да е свързан по някакъв начин с атаката с тежкия камион, при която загинаха 12 души, а почти 50 бяха ранени.
Свидетели, които твърдят, че са проследили човека, когато той бягал от местопрестъплението, на са го държали непрекъснато в полезрението си, а и липсва някакъв запис, показващ, че е бил в кабината на камиона, сочи разследването.
Мъжът бе задържан малко след атентата на няколко километра от базара в парка Тиргартен. Оказа се, че той е бежанец, пристигнал миналата година от Пакистан. Той бе заловен въз основа на описанията на мъж, който изскочил от кабината на камиона и се втурнал да бяга.
Още преди да бъде обявено, че единственият задържан за нападението е освободен, в германските медии се появиха коментари, че полицията може да бъде критикувана за действията си около ареста му, защото възникнаха съмнения, че полицията е заловила грешния човек. Това означава, че почти ден след нападението истинският извършител е на свобода, отбелязва ДПА.

Досега са идентифицирани седем от 12-те жертви на нападението, извършено снощи с камион на коледен базар в Берлин, предаде ДПА.
Смята се, че първата жертва, полският шофьор на камиона, е бил застрелян в кабината. Според германски медии има основание да се мисли, че е бил и намушкан.
Другите шест жертви са германски граждани, каза полицията. Имената им не се съобщават заради семействата и близките им.
Семейството на италианката Фабриция ди Лоренцо, която работела в Берлин, съобщи, че тя е изчезнала. Телефонът й е бил намерен на мястото на нападението. Брат й, който заминал веднага за Берлин, смятал, че тя е сред убитите от нападателя.
Не е ясна съдбата и на израелка, чийто съпруг е един от ранените. Той е бил откаран в болница и опериран. Надяваме се тя да е била откарана в друга болница, но не е изключено да е починала, каза за вестник "Билд" израелският посланик в Германия Яков Хадас-Ханделсман.

Междувременно в социалните мрежи се появиха снимки на загиналия полски шофьор в негова памет.

Съобщенията по-рано:

Камионът, който уби най-малко 12 души и рани 48 граждани на коледен базар в Берлин, се е врязал в множеството нарочно, съобщи берлинската полиция в Туитър, предадоха световните агенции. „Камионът е преминал през тротоара на „Брайтсшайдплац". Колегите ни съобщават за многобройни жертви. Ще ви държим в течение“, пише в коментар на германската полиция, публикуван в социалната мрежа „Туитър“. Камионът е минал 50 метра през пешеходната зона, прегазил много къщички с хората в тях и около тях. Свидетели съобщават за силен взрив, полицията предупреди, че от камиона може да изтича газ.
Германската полиция във федералната столица разглежда инцидента като атентат, съобщава столичният вестник Der Berliner Zeitung.


Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви пък, че има много данни, които говорят за това, че може би става дума за терористичен акт. Сега в съобщението си в Туитър полицията също каза, че разглежда случилото се като предполагаем терористичен акт.
В съобщението се казва още, че полският гражданин, който бе открит мъртъв в шофьорската кабина на камиона, не го е управлявал към момента на врязването му в множеството, събрало се на коледния базар в западната част на Берлин.
Инцидентът стана вчера вечерта около 20,20 ч. местно време. На коледния базар тогава е имало най-много посетители. Коледният базар беше на площад Брайтшайдплац и улица Курфюрстендам в столицата.
Камионът, врязал се в тълпата, е бил с полска регистрация.
След нападението мъж се опита да избяга от мястото на престъплението, но беше задържан. Според ДПА шофьорът най-вероятно е афганистанец, пристигнал през февруари т. г. като бежанец. По-рано се твърдеше за бежанец от Пакистан.Засега се работи по идентификацията му. Работи се по версията, че той може би е убил шофьора на камиона и после се е врязал в тълпата на коледния базар.

Откритият мъртъв полски гражданин, след като камион се вряза в Берлинския коледен пазар е бил застрелян, съобщи във вторник вътрешният министър на съседната провинция Бранденбург. След телефонен разговор между министри, Карл-Хайнц Шрьотер каза, че една от жертвите е застреляна“, но без да уточнява дали жертвата е регистрираният шофьор на камиона, каза говорителят на министъра пред AFP.

Вече са разчетени данните от GPS. Шофьорът включва двигателя в 15,44 ч вчера, но не тръгва на път. Следват още две включвания – в 16,52 ч и в 17,37 ч, макар ТИР-ът да е трябвало да изчака на паркинг до днес, преди да пристигне на адреса за разтоварване на металните конструкции. В 19,34 ч вече поема. Явно престъпникът е изчаквал момент, когато коледният базар е пълен с хора, пристигнали да се веселят и вечерят.

Собственикът на полската компания, притежаваща камиона потвърди, че вчера следобед неговият шофьор е изчезнал. „Нямаме контакт с него от следобед. Не знам какво му се е случило. Той ми е братовчед. Познавам го от дете. Гарантирам за него“, каза Ариел Журавски по телефона за АФП. На въпрос на полска телевизия дали братовчед му е бил заплашван, или се е чувствал застрашен, Журавски отрече категорично. Според друг ръководител от компанията контактът с 37-годишния шофьор е изгубен към 15.00 часа вчера. Той е работил за компанията 15 години и досега не имало инцидент, в който да е бил замесен.



Има притеснения за възможно терористично нападение, подобно на това във френския град Ница през лятото на 2016 г., след като камион се е врязал в коледен пазар в Берлин, убивайки най-малко двама души, пише The Daily Mail.
Местни жители са публикували в социалните мрежи ужасяващи образи от мястото на инцидента. Най-малко двама души са били убити, като е възможно броят на жертвите да се увеличи.

*****************

Томас де Мезиер: Има много причини да се смята, че случилото се в Берлин е нападение
Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че има много белези, че врязването на камиона в посетителите на коледния пазар в Берлин в понеделник вечерта е било нападение, предаде AFP.
„Все още не искам да използвам думата „нападение“, въпреки че има много неща, които сочат натам“, заяви министърът, след като най-малко девет души загинаха при инцидента.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп осъди нападението срещу коледния пазар в Берлин, при което загинаха 12 души, а още десетки бяха ранени, свързвайки атаката с „ислямския тероризъм“, предаде Reuters.
„Ислямска държава“ и другите ислямисти продължават да избиват християните в техните общности и места на поклонение като част от своя глобален джихад“, заяви Тръмп.
Според него това нападение, както и тези от понеделник в Цюрих и в Анкара „показват, че нещата стават от лоши, по лоши. Цивилизованият свят трябва да се замисли“.

Маркус Претцел от антимиграционната партия „Алтернатива за Германия“ обвини канцлера на страната Ангела Меркел за нападението в Берлин, при което загинаха 12 души и постави под въпрос дали силите на реда в страната ще отговорят на терористите, предаде Breitbart.
„Кога това проклето лицемерие ще приключи?“, заяви той от личния си профил в социалната мрежа „Туитър“.

*********************

Загиналият мъж, открит в шофьорската кабина на камиона, който прегази хората на коледен базар в Берлин, е полски гражданин. Все още се чака потвърждение дали това е и шофьорът на камиона, съобщава 24 часа он лайн. Вчера той е успял да говори със семейството си за последно към 12 часа и е казал, че е в опасна ситуация и не може да остане на телефона. От 16 часа нататък жена му и шефът му не са успели да се свържат с него. Собственикът на камиона Ариел Зуравски заяви пред полската телевизия, че шофьорът е негов братовчед и той не е в състояние да извърши подобна атака. Предполага се, че шофьорът е отвлечен от човека, който всъщност е карал камиона. Той е заловен веднага след трагедията, докато се е опитвал да избяга. Арестуван е в района на Колоната на победата край „Тиргартен“. Той е афганистанец или пакистанец, който е влязъл през февруари тази година като бежанец в Германия. Представял се е под различна самоличност и затова още не е ясно каква точно е самоличността му. Мъжът е разпитван. Днес по-късно ще бъдат изнесени подробности. Полската фирма, собственик на камиона съобщи, че според данните от шофьорската кабина, камионът е подпалван няколко пъти, преди да тръгне. Веднъж към 16, веднъж след 17 и накрая към 19,30 часа. Сякаш на волана е бил човек, който се учи да кара и не е успял да подкара камиона. Колата е била паркирана в Берлин. Тя е превозвала стомана, била е натоварена с 25 тона, но не е ясно дали по време на трагедията вече е разтоварена. Пътувала е от Италия към Полша, в Берлин се е наложило да изчака няколко дни и шофьорът я е паркирал край строеж. Там явно е бил нападнат от пакистанеца.

Убиецът от Берлин - "бежанец"

Мъжът, заподозрян, че нарочно е врязал камион в множество на коледен базар в Берлин, е дошъл в Германия вероятно по Балканския миграционен път, предаде ДПА, като се позова на източници от службите за сигурност.
Според тях мъжът, който е използвал различни самоличности, вероятно е дошъл от Афганистан или Пакистан. Той се е регистрирал като бежанец през февруари и е живеел в убежище за бежанци в Берлин, казват източниците.
Според местната телевизия РББ мъжът е от Пакистан и е дошъл в Германия през декември 2015 г.

По-късно стана ясно, че предполагаемият извършител на нападението в Берлин, което полицията вече започна да разглежда като терористичен акт, е 23-годишен пакистански гражданин на име Навед Б., предаде ТАСС, като се позова на германския вестник "Велт".
Същевременно германските специални сили извършиха обиск в бежанския център, разположен в закритото берлинско летище Темпелсхоф, съобщават германски медии, предаде ДПА. Според тях в този бежански център е живял мъжът, арестуван за нападението с камион на коледния базар. Разпитани са четирима млади обитатели на бежанския център.
Засега властите не коментират дали обискът на центъра е свързан с нападението на коледния базар.

Заради трагедията на берлинския коледен базар в Германия за днес е обявен национален траур, предаде ТАСС.
Знамената на държавните учреждения ще бъдат свалени наполовина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg