EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тютюнопроизводителите отмениха протестите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тютюнопроизводителите отмениха протестите

mail14:40 | 24.02.2015прегледи 874 коментарикоментари 0


Тютюнопроизводителите отмениха планираните за петък протести и блокади на пътища. След тричасови преговори в Министерството на земеделието те постигнаха съгласие за начина, по който ще се разпределят парите. Планирани са и действия, с които да бъде попречено на кухи фирми да усвояват субсидии за непроизведени количества тютюн.

Всички излизаме от срещата еднакво недоволни, казаха тютюнопроизводителите и все пак признаха, че са готови да приемат идеята по-голямата част от 170 милиона субсидии да бъдат насочени към по-дребните производители. Така 70 процента от парите ще отидат за ориенталски тютюни, 30 процента за останалите сортови групи. Това обаче не е окончателно предложение и като решение ще се вземе на следващата среща на 5-и март. Тогава ще се обсъжда и идеята да се въведе таван на плащанията за отделните сортове и да се промени рамката на референтния период, като спорната 2009-а година се изключи от него. Предполага се, че точно през 2009-а са се появили кухи обеми, непроизведен тютюн, които са писани на книга за получаване на субсидии. Още през 2010-а година Министерството е провело разследване заедно с НАП, оттогава обаче резултатите от проверката са в "Икономическа полиция" без движение по тях.

„Нашето желание е да подкрепим най-уязвимите малки производители на тютюн и политиката на Министерство на земеделието и храните е с акцент именно към тях“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с тютюнопроизводители, инициирана от Министерството. „Ние получихме, днес, 4 варианта с предложения за разпределение на националните доплащания за сектор „Тютюн“ за 2015 година“, информира Танева и обясни, че всички те до четвъртък ще бъдат разработени и ще бъдат изпратени на присъствалите за разглеждане. Тя бе категорична, че Министерството ще работи за подобряване на варианта за разпределение на средствата от националните доплащания. Танева посочи, че през настоящата година сумата, която ще бъде разпределена между тютюнопроизводителите се запазва и размерът й е 107 млн. лева.

От страна на браншовите организации бе предложено да се промени рамката на референтния период на база, на който се изплащат националните доплащания на тютюнопроизводителите. Те поискаха да се изключи 2009 г. и да се добави 2006 г., но за да бъде изпълнено това искане е необходимо Министерството да получи съгласието на Европейската комисия. По време на срещата се обсъди и възможността за въвеждане на таван върху средствата за подпомагане, които се получават по националните доплащания за тютюна. „На 5 март ще решим кой от предложените варианти за подпомагане на сектор „Тютюн“ да бъде приет”, посочи министър Танева. Тя обясни, че някои от дискутираните нови предложения, по отношение на начина на разпределение на средствата за тютюнопроизводството, няма да могат да се приложат още тази година.

По време на срещата с браншовите организации, Десислава Танева припомни, че до 2020 г. националните доплащания за тютюн ще бъдат намаляващи, а от 2021 г. това производство няма повече да бъде субсидирано. Помощта, която се предоставя към момента има за цел да подкрепи стопаните да се насочат към друг вид производство.
/БНР, МЗХ, снимка: МЗХ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg