EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсят се 16 млн. квалифицирани специалисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсят се 16 млн. квалифицирани специалисти

mail15:20 | 19.12.2011прегледи 757 коментарикоментари 0


Европейската комисия изрази днес очакване до 2020 г. европейският трудов пазар да се нуждае от допълнителни 16 милиона висококвалифицирани специалисти, информира БТА. За да успее Европа да отговори на търсенето, недостигът на работна ръка трябва да бъде преодолян с възможностите за движение на такива специалисти в ЕС, отбелязва комисията. Тя препоръчва улеснение на движението на такива експерти с по-бързото признаване на квалификациите им в ЕС. По този въпрос комисията прие днес предложение за актуализация на директивата за професионалните квалификации.
Днешното предложение цели да опрости правилата за мобилност на специалисти в рамките на ЕС, като предложи европейска професионална карта на всички заинтересовани специалисти. Очаква се тази карта да позволи по-лесното и бързо признаване на квалификациите, като същевременно се отчита необходимостта от по-внимателно оценяване на езиковите умения на специалистите, особено в областта на здравеопазването. Картата ще представлява електронен сертификат, който позволява на специалистите да предлагат услугите си или да се установяват в друга държава от ЕС. Всички граждани, които желаят професионалните им квалификации да бъдат признати, би трябвало да могат да бъдат обслужени на едно гише, вместо да бъдат препращани от една на друга държавна институция. Ще бъдат актуализирани минималните изисквания за квалификация на лекари, зъболекари, фармацевти, медицински сестри, акушерки, ветеринарни лекари и архитекти. За последен път тези изисквания на територията на ЕС са били уеднаквявани преди 20-30 години. С новото предложение например входното ниво за обучение за медицинска сестра и акушерка е увеличено от 10 на 12 години обща квалификация.
Комисията въвежда механизъм за предупреждение за специалистите в здравеопазването, за които важи автоматичното признаване на квалификацията. По този начин една държава от ЕС ще трябва задължително да предупреждава останалите в Общността за даден специалист в здравеопазването, на когото е забранено да упражнява професията си от страна на обществен орган или съдебна инстанция. Въвеждат се общи рамки за обучение и общи изпити.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037