EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсят новата ЕС зелена столица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсят новата ЕС зелена столица

mail14:00 | 14.06.2011прегледи 543 коментарикоментари 0


От днес започва процедурата, която ще определи Европейската зелена столица за 2014 година. Досега носители на титлата са били Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс и Нант. Отличието поощрява градовете, които са постигнали особени резултати в екологичния градски живот и които могат да бъдат вдъхновяващ пример за други градове. Годишното отличие цели да насърчи големите европейски градове да станат по-привлекателни и по-здравословни, се посочва в съобщение на Европейската комисия.
Всеки европейски град с над 200 000 жители може да се кандидатира за наградата. Инициативата е открита за държавите от ЕС, кандидатите за членство Турция, Македония, Хърватия, Черна гора и Исландия, както и за страните от Европейското икономическо пространство - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. От държавите, в които няма градове с повече от 200 000 души, може да участва най-големият град.
Трите основни цели на наградата са да отличи градовете, които уверено постигат високи екологични цели; да насърчи градовете да си поставят амбициозни цели за подобрение на екологията и устойчивото развитие в бъдеще; да даде пример, който да вдъхнови други градове, както и да популяризира най-добрия опит във всички европейски градове. Кандидатурите ще бъдат оценявани по 12 показателя - местен принос в измененията на климата, състояние на транспорта, на зелените градски площи, на шума, събирането и управлението на отпадъците, състоянието на природата и биологичното разнообразие, качеството на въздуха, потреблението на вода, обработката на отпадъчните води, екологичните нововъведения и постоянната заетост, екологичното управление от страна на местните власти и енергийна ефективност. Градовете могат да подадат по електронен път заявление за участие на сайта www.europeangreencapital.eu. Срокът за подаване на заявления за наградата за 2014 г. е 14 октомври 2011 г. Наградата се присъжда от международно жури, подкрепяно от експертна група от специалисти в различни области на опазването на околната среда. Победителят ще бъдат обявен през юни 2012 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg