EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсим ниши в “необятния” руски пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсим ниши в “необятния” руски пазар

mail09:50 | 22.02.2012прегледи 463 коментарикоментари 0


Възможностите за съдействие на бизнеса от област Пазарджик за създаване и развитие на делови отношения с руски партньори и инвеститори представи пред местния бизнес председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев, информира Агенция “Фокус”. Целта на срещите с бизнеса е да помогнем подходът към Руската федерация да стане по-достъпен и да намерим прагматичен път за разширяване на стокообмена.

Част от начините това да стане са приемането на държавна стратегия за стимулиране на бизнеса с трети страни, работа с регионите, която е много важна, както и сдружаване и обединяване на българските производители и износители за Русия, каза Добрев. Той посочи като основни причини за загубата на руските пазари недалновидната държавна политика от годините на прехода и все още съществуващата илюзия на българските износители, че руските граждани могат да купуват продукция с качество от съветското време. Задачата на българския бизнес е да раздвижим предприемачите от страната да станат активната страна и да търсят бизнеса в Русия, а не руският бизнес да търси да търси нашия за федерацията. По наша преценка във всички направления в областта на производството и услугите има място за работа в Русия, каза още Желю Добрев.

Русия е стратегически партньор на България в условията на пазарна икономика по няколко причини, каза още той. Русия в момента е с територия 17% от света, притежава 22% от горите и 9% от обработваемите земи, 25% от питейната вода и 20% от енергоизточниците в света. Освен това Русия е най-близо да страната ни по море и особено за доставка на енергоносители. Имаме независима вече от Украйна и Молдова трайна връзка. По отношение на износа към тази държава първенството в момента се държи от медикаментите – 38,7%, следвани от арматурни артикули, вина, части за автомобили, фракции на нефта и маслото и хладилници и фризери, уточни Желев. Той отбеляза, че износът на вино отбелязва спад през последните години заради опитите за Русия да бъде изнасяна некачествена продукция. Що се касае до вноса в България най-голям дял – 92,3% се падат на енергоносителите – нефт, газ, нефтено масло, ядрено гориво, каменни въглища и други. Според председателя на Българо-руската търговско-промишлена палата, един от решаващите фактори за напредък и оправяне на дисбаланса за износ на стоки е туризмът. Той е на първо място, тъй като от 52 000 руски туристи през 2000 година, през 2011 година България е посетена от 400 000 туристи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048