EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсим индийски инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсим индийски инвестиции

mail10:45 | 15.10.2012прегледи 368 коментарикоментари 0


Над 80 индийски компании от сферата на машиностроенето, енергетиката, информационните технологии и други сектори се включиха в българо-индийския бизнес форум в Делхи. Българската компания Rose Valley Tours сключи договор за износ на розово масло с индийската Roseleen International.
Форумът се провежда паралелно със сесията на смесената икономическа комисия, чиито съпредседател от българска страна е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министър Добрев представи пред участниците във форума възможностите за бизнес в страната и инициативите на правителството за привличане на инвестиции от чужбина. България поддържа макроикономическа стабилност и най-ниските данъчни ставки в ЕС – 10% корпоративен данък, 10% подоходен данък за физическите лица, 5% данък върху дивидентите и други. Вносното оборудване за проекти на стойност над 5 млн. евро е освободено от ДДС. В страната действат 68 спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, включително и такава с Индия. Един от основните фокуси на правителствената политика е развитието на инфраструктурата – в момента се строят четири магистрали. Министърът представи пред участниците във форума новостите в законодателството, свързано с привличането на инвестиции. В променения закон за инвестициите се въвежда нов критерий за сертифициране, свързан с откритите работни места. Така имат шанс да получат сертификат и проекти в сектора на услугите, където стойността на активите не е висока, но генерираната заетост е сериозна. Промените в закона предвиждат за нови проекти да бъдат преотстъпвани социалните осигуровки, които се правят за сметка на работодателя за период от две години. Инвеститорите в страната могат да разчитат за усъвършенстване на своя бизнес и на средства по оперативните програми, финансирани от европейските структурни фондове. Така например, ОП "Конкурентоспособност" финансира проекти за технологична модернизация, системи за управление на бизнес процеси, въвеждане на международно признати стандарти, енергийна ефективност, иновации и развитие на иновационната инфраструктура – технически центрове, бизнес инкубатори и клъстери. Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" осигурява финансиране за професионална квалификация и преквалификация на заетите.
Министър Добрев представи пред участниците във форума и възможностите, които предоставя "Национална Компания Индустриални зони" на инвеститорите. Държавното дружество е специализирано в развитието на индустриални паркове и управлението на индустриални зони и иновационни центрове. В момента компанията управлява осем проекта с обща площ близо 5 млн. кв. метра и 8421 хил. кв. метра застроена площ.
България е най привлекателната дестинация за инвестиции в ЕС. В резултат на правителствената политика за насърчаване на инвестициите много водещи мултинационални компании вече избраха България за своето производство и високотехнологични услуги. Сред тях са IBM, HP, ABB, Lufthansa, Liebherr, Johnson controls, Montupet и други.
Изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова представи пред участниците във форума възможностите за развитие на високотехнологични производства и услуги и покани индийски компании да участват в парка. По-късно през деня предстоят срещи на министър Добрев с WIPRO – един от най-големите индийски конгломерати в областта на информационните технологии, с ESCORTS – най-голямата индийска компания- производител на селскостопанска техника, както и с Sutherland Global Services.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046