EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсим европейски пари за газовата връзка с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсим европейски пари за газовата връзка с Турция

mail08:45 | 01.10.2010прегледи 951 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Tрайчо Трайков се срещна вчера в Истанбул с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз в рамките на ежегодния Черноморски енергиен и икономически форум (BSEEF),
съобщи пресслужбата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Събитието се организира от Атлантическия съвет и тази година се провежда на 29 и 30 септември в столицата на Турция. В българската делегация участва и заместник-министър Марий Косев.
"С турския ми колега Танер Йълдъз направихме преглед на основните актуални теми на енергийното ни сътрудничество. Една от тях е междусистемната връзка между газовите ни системи. Знаете, че се опитваме да я построим като част от газопровода "Набуко". Има концепция, която сме изготвили и заедно ще промотираме пред Европейската комисия за осигуряване на част от финансирането. Говорихме и за перспективите за износ на ток от България към Турция с оглед на пълната интеграция на турската
енергийна система към европейската, която беше извършена това лято." 
Днес разговорите продължават на корпоративно ниво между Българския енергиен холдинг и турската компания Botas.
Двамата енергийни министри ще обсъдят темата отново в началото на следващата седмица, когато министър Йълдъз ще посети София в рамките на турска правителствена делегация, водена от премиера Реджеп Ердоган.
Министър Трайков присъства на официалната вечеря по повод откриването на форума. В нея участваха енергийни министри от региона, представители на деловите среди и на бизнеса. Те обсъдиха перспективите за двустранно и многостранно сътрудничество в икономиката и енергийния сектор.
Черноморският енергиен и икономически форум (BSEEF) е ежегодна инициатива, която събира представители на бизнеса и политически лидери, за да обсъждат актуалните икономически и енергийни проблеми пред Евразия. Инициативата цели да активизира сътрудничеството между партньорите от района на Черно море,
Каспийския регион и Централна Азия и да насърчи усилията им за енергийна сигурност, икономически растеж и политическа стабилност. Тази година акцент в дискусиите бе кръгла маса "Евразия - регионална възможност и предизвикателства".
Констатирана бе по-силната роля на частния сектор в тези процеси. Интеграцията продължава да е ключов елемент за страните от Евразия, подчертаха участниците в срещата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg