EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Търси се ново финансиране на санирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търси се ново финансиране на санирането

mail09:05 | 27.09.2017прегледи 8773 коментарикоментари 0


Над 700 са въведените в експлоатация многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. По 600 сгради се работи, а 700 очакват довършване. Това ще е една от основните бюджетни програми за строителния бранш през 2018 г., подчерта регионалният министър Нанков на форум.

Над 11 млн. кв. м и над 140 хил. жилища ще бъдат обновени в рамките на програмата, а над 340 хил. обитатели ще бъдат облагодетелствани, обяви заместник-министър Малина Крумова. Тя отчете, че програмата ще допринесе за подобряване на екологията с очакваното спестяване на над 319 килотона въглероден двуокис в резултат от очакваното енергопотребление в жилищата. В момента се отчита, че домакинствата са спестили средно 30% от разходите си за отопление спрямо предишния отоплителен сезон.

Убедени сме, че трябва да продължим програмата в посока обновяване на жилищните сгради, резултатите са големи. За нас е важно тази програма да бъде поставена в контекста на цялостната жилищна стратегия, която сега се разработва и ще представи стратегия и мерки, които са не само финансови, но и законодателни, структурни и функционални за подобряване на жилищния фонд в страната, заяви Крумова. Трябва да има дългосрочна визия и разширен обхват на мерките, като трябва да бъдат премислени конструктивните мерки, подчерта тя.

Работната група по промените в програмата е подготвила подобрения в методическите указания на процеса и координацията на изпълнението на проектите, в областта на контрола и за мониторинг на процеса от МРРБ и компетентните институции. Подготвени са предложения за диверсифициране на референтните цени по дейности, което по думите на министъра е справедлив модел, защото с настоящите цени трудно биха могли да бъдат обхванати сгради с конструктивни проблеми. Министър Нанков напомни, че се дебатира по това занапред програмата да стане със съфинансиране от страна на участниците в нея.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg