EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсенето на природен газ ще расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсенето на природен газ ще расте

mail12:35 | 29.01.2024прегледи 477 коментарикоментари 0


Търсенето на природен газ ще се увеличи с 2,5 на сто в световен мащаб през тази година или със 100 милиарда кубични метра. Това се прогнозира в най-новия доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ - IEA) относно пазара на синьо гориво, предаде ДПА.

Най-голямо увеличение на потреблението на природен газ се очаква в страните с нововъзникващи пазарни икономики. Геополитическите рискове и опасенията на инвеститорите, свързани с евентуални нарушения на предлагането му, обаче може отново да доведат до резки промени на цените на синьото гориво на международните пазари, посочва МАЕ.

По-студената зима в Северното полукълбо, в сравнение с миналата година, вероятно ще увеличи търсенето на природен газ за производство на топлинна енергия. По-малко се очаква да бъде нарастването на количествата синьо гориво, което се използва за генерирането на електроенергия. 

Международната агенция за енергията очаква по-слабо увеличение на доставките на втечнен природен газ (с 3,5 на сто) в сравнение с минали години заради забавяне на темпа на производството му. 

Цените на природния газ се понижават съществено след рекордно високите им нива през 2022 г. Това също е фактор, които обуславя нарастващото му търсене, се посочва в доклада на базираната в Париж международна организация. В него се отбелязва, че цените на синьото гориво остават значително по-високи от средните им исторически стойности. Въпреки това се очаква отново да започне увеличение на неговото търсене от страна на индустриалните сектори, при които природният газ е ключов фактор при формирането на себестойността на продукцията, отбелязва МАЕ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg