EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Търсенето на петрол в спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсенето на петрол в спад

mail15:30 | 21.12.2020прегледи 1516 коментарикоментари 0


Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето на петрол до края на настоящата и през следващата година в резултат на по-слабо потребление на самолетно гориво заради по-малкия брой пътници, ползващи въздушен транспорт, в резултат на втората вълна на коронавирусна пандемия.

Базираната в Париж международна енергийна организация също така отбеляза, че ще минат месеци, преди ваксинациите срещу коронавирус да започнат да стимулират глобалното търсене на петрол, а възстановяването в някои от богатите икономики в света "ще даде заден ход" това тримесечие заради новите противоепидемични ограничителни мерки.

"Разбираемата еуфория около началото на ваксинационните програми отчасти обяснява по-високите цени на петрола, но ще минат няколко месеца, преди да достигнем критична маса от ваксинирани, икономически активни хора и по този начин да видим позитивно въздействие върху търсенето на петрол“, посочва МАЕ в своя редовен месечен доклад.

"Междувременно скоро ще настъпи сезонът на ваканциите в края на годината с риск от ново нарастване на случаите на Covid-19 и възможността за още повече ограничителни мерки", предупреди МАЕ, цитирана от БНР.

Базираната в Париж международна енергийна организация понижи допълнително очаквания спад в търсенето на петрол за 2020 г. с нови 50 хил. барела на ден до общо 8,8 млн. барела дневно, което означава дневно потребление от около 91,3 млн. барела.

В същото време световните доставки на петрол са се увеличили с 1,5 млн. барела на ден през ноември, за да достигнат 92,7 милиона барела дневно, главно поради възстановяването на производството в САЩ  след неговото спиране, свързано с ураганите, и поради увеличеното производство в Либия.

МАЕ намали и прогнозите си за търсенето на петрол през 2021 г. със 170 хил. барела на ден, до общо 96,9 млн. барела дневно, цитирайки оскъдното използване на самолетно гориво и керосин, тъй като по-малко хора ползват въздушен транспорт.

Според международната организация по-слабото търсене на самолетно гориво и керосин през следващата година ще представлява 80% от недостига при потреблението на петрол в размер на общо 3,1 млн. барела на ден спрямо общото търсене през 2019 г. (преди коронавирусната пандемия), което означава, че светът през 2021 г. ще възстанови само две трети от търсенето, загубено тази година.

Въпреки това МАЕ продължава да очаква, че петролният излишък заради пандемията ще се изчисти до края на следващата година, когато глобалната икономика би трябвало да възстанови, а страните от "ОПЕК +" би трябвало да запазят политиката на ограничаване на петролните доставки.

Занижената прогноза на МАЕ идва само ден, след като и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи своите оценки за потреблението на петрол през първото тримесечие на следващата година от 94,95 млн. барела до 93,97 млн. барела дневно, като за цялата 2021г. намали прогнозата си с 360 хил. барела на ден. Въпреки това потреблението на петрол догодина се очаква да нарасне с близо 7% или с 6,25 млн. барела дневно спрямо 2020 година.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg