EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търгът за Кремиковци пред провал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търгът за Кремиковци пред провал

mail18:46 | 11.09.2010прегледи 1362 коментарикоментари 0


На насрочения за 13 септември търг за металургичния комбинат Кремиковци вероятно няма да се появят никакви кандидати, което ще доведе до понижаване на цената на предприятието, съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на синдика на компанията Цветан Банков.
Производствената площадка, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат „Кремиковци", бяха обявени от синдика на дружеството за продажба. Активите на дружеството, което е в несъстоятелност, са описани в Доклад за определяне на пазарна стойност от 19 юли 2010 год., изготвен от „Консултантска къща Амрита" ООД.
Кремиковци има задължения от 1,9 млрд. лева, от които 42% са към Булгаргаз, БДЖ и данъчните власти.
Началната цена на обособената част от имуществото на комбината е 565,517 млн. лв.
Продажбата ще се извърши чрез търг с тайно наддаване. Книжата за продажбата са в канцеларията на синдика. За участие в наддаването се внася така нареченият задатък от десет процента от оценката в размер на 56 551 751 лева по особената сметка на синдика на комбината в Българска банка за развитие. Предложенията за цена се подават заедно с квитанцията за внесен задатък в запечатан плик в канцеларията на синдика в деня на продажбата от 12.00 часа до 13.00 часа. Веднага след изтичането на този срок синдикът ще обяви постъпилите предложения за обособената част от имуществото на комбината в присъствието на явилите се кандидати за покупка.
За купувач на обособената част ще бъде обявен този кандидат, който е предложил най-висока цена. Той трябва в срок от пет дни от приключване на продажбата да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък. Ако в този срок цената не бъде внесена, задатъкът служи за удовлетворяване на кредиторите, а за купувач се поканва кандидатът, предложил следващата най-висока цена.
Ако и той не внесе цената в петдневен срок от обявяването му за купувач, внесеният от него задатък също се задържа за удовлетворяване на кредиторите и се поканва следващият по реда на предложените цени кандидат и така при нужда до изчерпване на всички кандидати, направили действителни предложения.
Когато лицето, обявено за купувач, внесе своевременно дължимата сума, Софийският градски съд с постановление ще му възложи обособената част от имуществото на комбината. Купувачът ще бъде въведен във владение от синдика след влизане в сила на постановлението за възлагане, заплащането на таксите за прехвърляне на имота и представянето на удостоверение за извършено вписване на постановлението.
Ако не се появят инвеститори на този търг, държавата е предвидила нов - на 15 ноември. Тогава, по думите на синдика Банков, началната тръжна цена ще бъде намалена с 20%. Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика и основател на консултантската компания KC 2, реалистичната цена за комбината е между 180 млн. и 200 млн. евро - „нива, които биха гарантирали възвръщаемост на новия собственик". „Стартовата цена е твърде висока", казва той пред агенцията. „Потенциалният купувач може да бъде или финансова компания, сключваща сделки със затруднени фирми, или голяма металургична група."Станчев, който консултира една трета от облигационерите на Кремиковци, казва, че те очакват финансовата институция или директният купувач да участват в транзакцията след провалянето на първия търг и понижаването на цената. Най-атрактивната част от Кремиковци според Станчев са трите нови производствени мощности, сред които е подразделението за студеновалцувана стомана, което отговаря на изискванията на екологичните и технически ЕС.Повечето експерти обаче смятат, че въпреки замърсената земя, имотите на комбината са най-апетитни за потенциални инвеститори.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg