EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Търговците против 15% надценка за хляба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговците против 15% надценка за хляба

mail11:15 | 08.05.2024прегледи 400 коментарикоментари 0


От Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява водещите търговци на дребно в България, изразиха притеснение относно предложението да се фиксира на 15% търговската надценка при хляба. Това се посочва в становище на СМТ, подписано от изпълнителния директор на сдружението Николай Вълканов, до председателя и членовете на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, изпратено също до медиите.

На заседание на бюджетната комисия депутатите приеха удължаване на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното до края на годината. Беше предложено още надценката за хляба да бъде не повече от 15% в магазинната мрежа.

Според СМТ предложението за фиксиране на търговската надценка при хляба представлява грубо изкривяване на конкуренцията, заплашва специализираните търговци с фалит и представлява риск за ограничаване предлагането на хляб и хлебни изделия на потребителите, което в краен резултат ще доведе до увеличаване на цените. Според тях то противоречи и на духа на Конституцията.

От СМТ посочват, че това предложение се прави без сериозен анализ, оценка на въздействие и съгласуване със заинтересованите страни, като в становището се посочва, че това е недопустимо в правова държава. Отбелязват още, че подобно предложение би могло да има съществени последствия върху търговията на дребно с бързооборотни стоки.

Фиксирането на надценка не взема предвид разходите на търговците - за труд, енергия, транспорт, помещения, поддръжка, посочват от сдружението, като добавят, че тези разходи са различни при различните типове обекти - големи, малки и специализирани магазини. Фиксиране на надценката означава изхвърляне от пазара на специализираните магазини за хляб и хлебни изделия и ограничаване предлагането на хляб от малките търговци, които предлагат ограничен стоков асортимент, пишат от СМТ.

Отбелязва се и че съществуват редица становища на Комисията за защита на конкуренцията и Министерството на икономиката, които са против определянето на фиксирани надценки.

Членовете на СМТ винаги са се придържали към приложимото българско и европейско законодателство във всички сфери на своята дейност. Наш върховен интерес е поддържането на високо доверие у потребителите, като едно съществено условие за това е опазването и насърчаването на конкуренцията и принципите на пазарната икономика, пише в становището.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4282