EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговците на ток готови с дивидент от 250-300 млн.лв.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговците на ток готови с дивидент от 250-300 млн.лв.?

mail10:45 | 08.04.2010прегледи 1827 коментарикоментари 1


Явор Иванов
Надявам се дивидентите от електроразпределителните предприятия да компенсират 450-те млн. лв., които правителството планираше да съкрати от текущите разходи на министерствата, коментира и днес премиерът решението да се отложи 10% свиване на бюджетите на министерствата. Както е известно КС се произнесе, че икономиите могат да се направят само след одобрение на парламента.

 

Икономическият министър Трайчо Трайков е договорил с електроразпределителните дружества на CEZ, E.ON и EVN да платят дивидент на държавата, която притежава по 33% в компаниите, съобщи зам.-министър Мая Христова пред bTV днес. През 2005 г. инвеститорите платиха близо 700 млн. евро за седемте дружества. Сега с евентуалното заплащане на дивидент  в държавния бюджет вероятно ще влязат около 250 - 300 млн. лв. Христова допълни, че според приватизационните договори ЕРП-тата имат право на 12% печалба.
Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев потвърди, че в момента НЕК изкупува тока от централите на по-висока цена от тази, на която го продава на ЕРП-тата. Цените са утвърдени от комисията миналото лято и сега се прави проверка. По думите му един от вариантите да се стигне дотук е държавната енергийна компания да не е купувала достатъчно от централите, които произвеждат по-евтин ток. ДКЕВР определя квоти на електроцентралите за регулирания пазар, като остатъкът могат да продават на свободния, където до миналата година цените бяха по-високи. Допълнително ситуацията се усложнява от свиването и на пазара електроенергия в региона.
Вчера премиерът Борисов не изключи вероятността за разваляне на приватизационни договори, като предупреди, че неизгодни практики ще бъдат прекратени каквато и да е цената за това.
Според него навсякъде по света национална енергийна компания печели милиарди, а в България тя е на загуба от милиард и сто - двеста милиона.
Борисов допълни още, че за пет години ЕРП-тата не са платили никакъв дивидент на държавата, като обеща, че ще посети всяко място, което те посочат, че са инвестирали, за да види и да смята. Той допълни още, че докато е бил кмет на София би трябвало да знае за инвестиции в София например, където работи чешката компания ЧЕЗ.
„Това ще бъде прекратено, каквато и да е цената. Който си е правил далавера и си е вземал комисионни, да си обяснява защо го е правил”, каза премиерът.
Спиране на поголовното изтичане на пари е най-добрата антикризисна мярка, коментира още той. След като излезе докладът за енергетиката в петък, ще бъде поискана проверка от прокуратурата на цялата тази схема от НЕК до края.  Борисов заяви, че и държавният регулатор ДКЕВР носи вина за цените в енергетиката.

 

Най-големите търговци на електрическа енергия в България

ЧЕЗ Разпределение България АД
ЧЕЗ е акционерно дружество с акции, разпределени между CEZ, a.s.,/67%/ и Министерство на икономиката и енергетиката /33%/. Дружеството притежава лицензия, издадена от ДКЕВР за срок от 30 години. Територията, на която то извършва своята дейност е Западна България, с площ 40 000 кв. км. и население от 2 930 000 жители.
Е.ОН
Е.ОН България ЕАД стана собственик на 67% от "Електроразпределение - Варна" АД и "Електроразпределение - Горна Оряховица" АД. През януари 2006 г. компанията преотстъпи 8 % от дяловете си на ЕБВР, запазвайки мажоритарен дял. През 2007 година Е.ОN България реализира годишни продажби на електроенергия в размер на около 5,0 ТВтч, снабдява 1,1 млн. клиенти в Североизточна България и поддържат около 41 200 км електроснабдителна мрежа. Компанията действа в девет области с обособени регионални центрове.

EVN Bulgaria EAД
Компанията е 100 % дъщерно дружество на австрийската EVN AG и оперира в България от  януари 2005 г, като от декември 2005 . „Енерджи трейдинг”, дъщерно дружество на фирмата, придоби лиценз за търговия с електрическа енергия.
Дружеството снабдява Югозападна България с електроенергия, а от 2007  и  40 000 клиенти от пловдивския регион с топлоенергия.

 

Инвестициите на дружествата

 За петте години, откакто работи в България,  електроразпределителното дружество CEZ е инвестирало 368 млн. лева, от които 94 млн. лева - през 2009 г. От CEZ заявяват, че компанията осигурява работни места за 4300 служители на територията на България и обслужва 2 милиона клиенти. Ще продължим да работим усилено за подобряване качеството на обслужване и предоставяните услуги за нашите клиенти, като спазваме регулаторните изисквания на държавата, посочват от CEZ.

 

От Е.ОN съобщиха, че от 2005 г. до края на 2009 г. дружеството е инвестирало в електроразпределителната мрежа на Североизточна България над 300 милиона лева. Доказателство за това са построените подстанции и постигнатото значително намаление на броя и продължителността на прекъсванията на електрозахранването, отбелязват от компанията. Цялата получена до момента печалба е реинвестирана в електроразпределителната мрежа, посочват от Е.ОN.

 

От дружеството ЕVN посочиха, че са готови за пряк диалог с институциите по всички въпроси. От компанията добавиха, че през последните пет години - от приватизацията през 2005 г. до края на 2009 г., са вложили общо около 620 млн. лева, включително за
ремонти на цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България. Притежаваното от ЕVN дружество "Топлофикация Пловдив" е изчистило задълженията си към "Булгаргаз", добавиха от компанията.

 


Тагове: цена, ток, диведент
 
Коментари
 
Голямото Лапане - 08-04-2010 г. 13:04:41

Първо, дивидент не се договаря! Дивидентът е резултат от дейността на фирмата.Но щом дивидента е 250 милиона, можете да си представите какво е лапането на чуждите фирми на българската софра. Па се чудим защо е такъв футбола в България!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg